Een vaccinatie is een investering waarvan u wilt dat deze zich terugverdient. Gelukkig kunt u er zelf veel aan doen om ervoor te zorgen dat u het maximale uit uw vaccinaties haalt.
Om er zeker van te zijn dat een vaccin maximaal zijn werk kan doen, is het cruciaal dat het vaccin op het juiste moment wordt gegeven. “Het spreekt voor zich dat te laat vaccineren grote gevolgen kan hebben, maar niet iedereen weet dat je ook te vroeg kunt zijn met het toedienen van vaccins”, aldus dierenarts Sonja Agten van MSD Animal Health. “Zo is het bij biggen van belang dat het immuunsysteem ver genoeg ontwikkeld moet zijn om op een juiste manier op een vaccin te reageren. Het duurt tot ongeveer twee weken na de geboorte voordat het immuunsysteem van een big volledig is ontwikkeld. Wanneer je je biestmanagement goed op orde hebt, krijgen de biggen bij de start en vervolgens via de gewone melk voldoende bescherming van de moeder mee.
Je kunt ze dus gerust de tijd en ruimte geven om hun immuunapparaat op te laten bouwen. Sterker nog: de aanwezigheid van de natuurlijke antistoffen zouden bij een aantal vaccins de werking zelfs kunnen tegenwerken, als je te vroeg vaccineert. Bij het juiste moment horen overigens ook de juiste omstandigheden. Vaccineren rondom een stressvolle gebeurtenis zoals bijvoorbeeld rondom het spenen of het tandjesknippen zou een grote nadelige werking op het effect van het vaccin kunnen hebben.”
10 vaccinatietips:
- Lees altijd de bijsluiter van het vaccin, en overleg met uw dierenarts;
- Vaccineer op het juiste moment en vermijd stressmomenten
- Vaccineer onder de juiste omstandigheden: denk aan uw biosecurity
- Gebruik per toom een schone naald en gebruik alleen scherpe en rechte naalden;
- Gebruik de juiste naaldlengte (afgestemd op de leeftijd van de te vaccineren varkens);
- Vaccineer alleen gezonde dieren;
- Laat het vaccin op kamertemperatuur komen voordat u het toedient;
- Als meerdere vaccinaties worden ingezet, combineer dan alleen producten waarvan in de registratie is aangetoond dat ze samen kunnen of houdt voldoende tijd tussen de vaccinaties
- Plaats de spuit altijd loodrecht op de huid (zodat de vloeistof in de spier en niet in de vetlaag terechtkomt);
- Een aantal vaccins kunnen naaldloos worden toegediend door middel van IDAL. Deze diervriendelijke methode verkleint niet alleen de kans op ziekte-overdracht, maar zorgt ook voor een aanzienlijke stressreductie.
Ziekte(kiemen) tijdig de baas
Om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan, is het essentieel om te weten welke ziekteverwekkers op uw bedrijf aanwezig zijn. MSD Animal Health heeft hiervoor een uniek diagnostisch- én monitoringssysteem ontwikkeld, ResPig. Het uitgebreide bloedonderzoek wordt periodiek uitgevoerd. Ook kunt u de interne –en externe biosecurity in kaart brengen middels een checklist. Dit maakt ResPig tot een betrouwbaar en waardevol monitoringsinstrument dat u en uw dierenarts van de benodigde informatie voorziet om tot een efficiënte vaccinatiestrategie te komen en om – indien nodig – tijdig bij te sturen.
Meer weten over veilig en doeltreffend vaccineren? Kijk ook eens op onze website boordevol tips en kennisdocumenten!