Fermentatie vleesvarkens

€5 financieel voordeel per vleesvarken door fermentatie

5 mei 2017

Bericht

Met fermentatie kunnen veel voordelen behaald worden. Naast een betere gezondheid en prestaties van uw vleesvarkens kan het financiële voordeel oplopen tot € 5,00 per vleesvarken. Bovendien maakt het u minder afhankelijk van de bijproductenmarkt.

De berichtgevingen over fermentatie zijn niet altijd even positief. Ondanks dat varkenshouders er veel tijd en geld in investeerden, ging het toch vaak fout. Fermentatieprocessen verliepen niet altijd zoals verwacht met als gevolg dat complete batches weggegooid moesten worden. De winst van de voorgaande maanden verdween hiermee. Met het juiste fermentatieproces komt u juist niet voor verrassingen te staan en kunt u profiteren van de voordelen van fermentatie.

Voordelen
Rob Schurink, fermentatiespecialist bij AR is ervan overtuigd dat fermentatie veel voordelen biedt.

“Fermentatie bevordert de gezondheid, maakt grondstoffen beter verteerbaar en ook smakelijk. Bovendien maakt fermentatie ANF’s inactief.”

In de praktijk ziet Rob dat fermentatie voor fittere dieren zorgt met een hogere voeropname. Het zorgt bovendien voor gezondere darmen wat de voederconversie ten goede komt.

Tot € 5,00 voordeel per vleesvarken
Het fermentatieproces met Schaumann Feed Protect verloopt altijd hetzelfde. Schurink: “We hebben al veel kennis en praktijkervaring opgedaan met fermenteren. Met deze fermentbacteriën is voorfermenteren niet nodig. Dit scheelt enorm in de kosten van de installatie. Ook is de kans op fouten kleiner omdat er minder stappen doorlopen hoeven te worden.” De kosten voor fermenteren kunnen op deze manier beperkt worden van € 1,50 tot € 2,00 per afgeleverd vleesvarken. Hiermee loopt het financiële voordeel al snel op van € 3,00 tot € 5,00 per vleesvarken.

Investeringen
Om succesvol te kunnen fermenteren zijn wel investeringen nodig. Een afgesloten aanmaaktank is nodig om het ferment aan te maken. Hiervoor kan ook een betonnen bunker gebruikt worden mits deze van boven afgesloten kan worden. Verder moeten er twee wateropslagtanks beschikbaar zijn, een met warm water en een met koud water. Voor de granen die gefermenteerd worden zijn opslagsilo’s met vijzels met voldoende capaciteit. Het aanmaken van het ferment moet namelijk snel verlopen.

half

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over fermentatie? Neem dan vrijblijvend contact op met AR-fermentatiespecialist Rob Schurink, telefoon 06-10060211 of e-mail r.schurink@argroep.nl.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ledenevenement AR 2017 (13).JPG

AR viert vijfjarig bestaan met groot aantal leden

11 apr 2017 Bericht AgruniekRijnvallei
AR viert vijfjarig bestaan met groot aantal leden
Darmgezondheid

Het effect van grondstoffen op vertering

24 mrt 2017 Bericht AgruniekRijnvallei
Het effect van grondstoffen op vertering
AR

Gemak en lagere voerkosten door prestarter

27 jan 2017 Bericht AgruniekRijnvallei
Gemak en lagere voerkosten door prestarter
Fermenteren met boerenverstand

Fermenteren met boerenverstand

20 sep 2016 Bericht AgruniekRijnvallei
Fermenteren met boerenverstand

€ 5,- financieel voordeel per vleesvarken door fermentatie

AgruniekRijnvallei

Met fermentatie kunnen veel voordelen behaald worden

Naast een betere gezondheid en prestaties van uw vleesvarkens kan het financiële voordeel oplopen tot € 5,00 per vleesvarken. Bovendien maakt het u minder afhankelijk van de bijproductenmarkt.

Lees meer

Producten van AgruniekRijnvallei

Producten van AgruniekRijnvallei
Speen SelectSpeen Select
Speen Select
Zuiver VoerZuiver Voer
Zuiver Voer
Schaumalac Feed ProtectSchaumalac Feed Protect
Schaumalac Feed Protect
CCMCCM
CCM
Biggenvoer HaViCBiggenvoer HaViC
Biggenvoer HaViC
Maxima BiggenvoedersMaxima Biggenvoeders
Maxima Biggenvoeders