• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

Procedures voor schoonmaak en desinfectie evalueren 

Stalhygiëne varkenshouderij 7 november 2025

Procedures voor schoonmaak en desinfectie evalueren 

De laatste nieuwsbrief van Biocheck.UGent focust op de evaluatie van schoonmaak- en desinfectieprocedures in de stal. Om de hygiëne in de stal te garanderen en ziektes te vermijden, worden hokken grondig gereinigd vooraleer nieuwe varkens geïntroduceerd worden. Varkenshouders hanteren standaardprocedures waarbij het hok schoongemaakt en gedesinfecteerd wordt in verschillende stappen, zoals het laten weken met een detergent, spoelen met hoge druk en het drogen. Biocheck.UGent wijst erop dat men ook moet nagaan hoe goed het schoonmaakproces uitgevoerd is. Daarnaast worden verschillende evaluatiemethodes aangeboden. 

Om te controleren of de hokken goed gereinigd zijn, is er allereerst een visuele inspectie nodig. Als op de oppervlaktes in het hok nog zichtbaar vuil is achtergebleven, is een nieuwe schoonmaakbeurt nodig vooraleer men andere evaluatiemethodes kan inzetten. Ten tweede kan UV-licht ingezet worden bij de inspectie van de hokken. Delen die niet goed schoongemaakt zijn, lichten op onder de lamp. Het UV-licht is vooral handig om oppervlaktes te detecteren die vaak gemist worden bij het schoonmaken. Een derde controle kan gebeuren met behulp van ATP-bioluminescentietechnologie. Bij deze methode wordt een stof aangebracht op een kleine oppervlakte. Als er organisch materiaal is achtergebleven, veroorzaakt dit een enzymatische reactie die zichtbaar is onder een speciaal licht. Deze methode is complexer, maar geeft wel snel resultaat. 

Daarnaast is ook een evaluatie van de desinfectie noodzakelijk. Hiervoor stelt Biocheck.UGent vier methodes voor. Bij de eerste techniek worden met plakband stalen genomen op verschillende oppervlaktes die in contact komen met voeder en dieren. Deze techniek is eenvoudig en vereist weinig gespecialiseerd materiaal, waardoor het geschikt is voor routinecontroles. Ten tweede kunnen stalen ook met wattenstaafjes afgenomen worden. Dit is handig voor moeilijk te bereiken plaatsen, zoals spenen. Met Agar contactplaten, zeg maar kant-en-klare petrischalen waarin al een voedingsbodem voor bacteriën aanwezig is, kan vervolgens getest worden welke en hoeveel bacteriën achtergebleven zijn, bijvoorbeeld in voederbakken en drinkwatersystemen. Ten slotte zijn er nog de moleculaire methodes. Met deze technieken kunnen kleine hoeveelheden achtergebleven genetisch materiaal van micro-organismen gedetecteerd en geïdentificeerd worden. De methodes zijn snel en precies, maar wel prijzig aangezien er veel kennis en gespecialiseerd materiaal nodig is. Bovendien geven ze niet aan of het gevonden genetisch materiaal afkomstig is van een levend of dood organisme. 

Ten slotte bevat de nieuwsbrief nog een stappenplan dat varkenshouders kunnen volgen tijdens de schoonmaak, desinfectie en de evaluatie ervan. Tijdens het schoonmaakproces start men al met visuele inspecties. Vervolgens worden de methodes met UV-licht en ATP-bioluminescentietechnologie gebruikt. Nadat alle stappen in het reinigingsproces doorlopen zijn, kunnen nog microbiologische of moleculaire methodes ingezet worden. 

Samenstelling: Maarten Ceyssens

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies
4 dec

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL
3 dec

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 
3 dec

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Fundament voor duurzame zeugen
2 dec

Fundament voor duurzame zeugen

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector
2 dec

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Afleidingsmateriaal varkens

Drinksysteem varkens

Hygiënesluis varkenshouderij

Kraamhokken

Luchtwassers

Stalhygiëne varkenshouderij

Stalklimaat varkensstal

Vrijloop kraamhok

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025