\

Bart van Kerkhof

Van Kerkhof: “Er is meer dan de traditionele manier van varkens houden”

17 feb 2017

Bericht

Bart van Kerkhof heeft zichzelf uitgedaagd na verplaatsing van het bedrijf van Middelbeers naar Wintelre; een ontwikkeling die in nauw overleg is gegaan met de omwonenden. Met loslopende kraamzeugen en een minimum aan antibiotica staat dierwelzijn en diergezondheid voorop in de bedrijfsvoering van VOF van Kerkhof.

Van Kerkhof VOF is geen onbekende in de Agrafiek-verkiezing. Bij de eerste editie van de Agrafiek-award in 2014 was van Kerkhof VOF ook al genomineerd voor de award. Dat ze nu opnieuw genomineerd zijn is volgens Bart van Kerkhof de bevestiging dat ze op de goede weg zitten. “De vorige keer waren we genomineerd op basis van de plannen. Inmiddels zijn we operationeel en blijken onze plannen in de praktijk ook zo uit te pakken. Dat dat nu beloond wordt met een nominatie is een kroon op het werk van de afgelopen jaren.”

half

half

De oorsprong van de familie van Kerkhof ligt in Middelbeers, waar het bedrijf groeiplannen had. Verweer uit de directe omgeving deed de familie besluiten om op zoek te gaan naar een andere locatie die paste bij hun ambities. Die vonden ze in Wintelre en in overleg met de buren werd het plan opgezet om het bestaande bedrijf met 425 zeugen en 3.600 vleesvarkens om te bouwen naar 850 zeugen en 7.500 zeugen. Bart: “Dat proces verliep relatief makkelijk. In hoofdlijnen hebben we geen concessies aan onze plannen hoeven doen, maar we hebben wel geluisterd naar de inbreng van onze buren. Zo hebben we een koelkelder gekozen voor de berging van kadavers en de locatie van de koelkelders aangepast, zodat een eventuele geur niet bij de directe buren terecht komt. Als je in eerste instantie over zulke dingen meedenkt, dan verlaag je de drempel bij klachten van de buren. Mocht er later nog iets zijn, dan komen ze ook makkelijker naar je toe en voorkom je dat het uitbarst.”

Uitdagingen

De verdubbeling van het bedrijf in samenspraak met zijn buren is niet de enige uitdaging die de familie van Kerkhof is aangegaan. Ook de bedrijfsvoering die Bart voorstaat is uitdagend. Zo was hij op de oude locatie al gestopt met preventief antibiotica verstrekken en probeert hij – samen met zijn twee medewerkers – het gebruik van curatief antibiotica te beperken. De Dierdagdosering ligt bij de zeugen en bij de vleesvarkens op 0,3. Ook het gasverbruik heeft Van Kerkhof in de ban gedaan: door gebruik te maken van een slim warmteterugwinsysteem uit een luchtwasser wordt er geen gebruik meer gemaakt van gas. De gasmeter is zelfs verwijderd.

half

In de keuzes bij de bouw van de nieuwe zeugenstal heeft Bart gekozen voor uitdaging door kraamopfokhokken met loslopende zeugen te ontwikkelen. “Ik hou er wel van om een uitdaging aan te gaan”, zegt Bart. “Er is meer dan de traditionele manier van het houden van varkens. Ik denk dat er in de toekomst nog meer in concepten geproduceerd gaat worden. Daar heb ik alvast op voorgesorteerd met de bouw van de stal, zodat ik in de toekomst kan instappen in een concept dat mij past.” Zelfs het stoppen met couperen is voor Bart bespreekbaar. “We experimenteren daar momenteel mee door af en toe een paar tomen over te slaan met couperen. Vervolgens kijken we hoe deze tomen zich ontwikkelen tot in de vleesvarkensstal.”

Gesloten systeem

Het kunnen volgen van een toom is het grote voordeel van een gesloten systeem. Van Kerkhof heeft zich bewust niet gespecialiseerd in vermeerdering, maar het bedrijf volledig gesloten gemaakt inclusief de aanfok van gelten. Bart: “Met een gesloten bedrijfsvoering heb je minder contacten. Een goede interne en externe biosecurity is een voorwaarde voor goede technische resultaten en diergezondheid.” Met de opstart van het bedrijf is gekozen voor een hogere varkensgezondheid; een status die van Kerkhof tot op heden weet vast te houden.

Diergezondheid is volgens van Kerkhof één van de pijlers waar een toekomstbestendig varkensbedrijf op rust. “Naast dierwelzijn, milieu en ondernemen met het oog op de maatschappij. Dit moet allemaal passen binnen een scherpe kostprijsstrategie.”

Profiel

Bart (37) en Judith van Kerkhof (35) vormen van Kerkhof VOF. Samen met dochter Maud (7) en zonen Tijn (5) en Gijs (2) wonen ze in Wintelre.

Het bedrijf is volledig gesloten met 850 zeugen en 7.500 vleesvarkens. Ook de aanfok van eigen fokmateriaal (TN70) wordt in eigen beheer gedaan. Naast Bart werken er nog twee fulltime medewerkers op het bedrijf.

Publieksverkiezing

U kunt dit jaar stemmen op uw favoriet. Vindt u dat Bart van Kerkhof dit jaar de Agrafiek Awards moet winnen? Stem dan via onderstaande button.

Partners Agrafiek Awards

                   

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen


Vakpartner nieuws

‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’

‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’

26 mei 2020 Bericht MSD
‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’
Nieuwe aanpak PIA veelbelovend

Nieuwe aanpak PIA veelbelovend

13 mei 2020 Bericht MSD
Nieuwe aanpak PIA veelbelovend
“Personeel blijven boeien, dat is best een uitdagi

“Personeel blijven boeien, dat is best een uitdaging”

8 mei 2020 Bericht MSD
“Personeel blijven boeien, dat is best een uitdaging”

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies