\

Afrekenen met Salmonella

Afrekenen met Salmonella

20 dec 2018

Bericht

Onlangs was in het nieuws dat mensen ziek zijn geworden door met salmonella besmet varkensvlees. Een artikel hierover is geplaatst in het AD en het Brabants Dagblad. Hieruit blijkt dat de bestrijding van salmonella een aandachtspunt blijft.

"Strikte hygiënemaatregelen in het slachthuis hebben al voor een flinke daling van salmonella gezorgd. Door nu nog strikte maatregelen te hanteren op varkensbedrijven kan dit percentage nog verder teruggebracht worden. Op dit moment speelt de aanpak van salmonella eigenlijk alleen een belangrijke rol voor de biggenexport, aangezien Duitse varkenshouders een strafkorting krijgen als zij met salmonella besmet vlees leveren”, aldus Linda Peeters, GD-dierenarts sector varkens.

Arjan Wermink, HyCare coach van MS Schippers beaamt dit: “Hygiëne speelt een belangrijk rol in de bestrijding van salmonella. Het is belangrijk om te zorgen voor een goed te reinigen en te desinfecteren hok. Reinig (ontvet) en desinfecteer het hok na iedere ronde. Zorg voor een goede, effectieve ongediertebestrijding en zorg voor schoon, kiemvrij drinkwater. Als dat in orde is, dan kan zuur toegevoegd worden aan het drinkwater”, aldus Arjan Wermink, HyCare-coach MS Schippers.

Deze totaalaanpak zorgt voor lage OD-waarden. Dit zien we niet alleen in onze eigen HyCare stal, waar de OD-waarde al diverse jaren rond de 10 zit, maar ook bij praktijkbedrijven die de HyCare-methode succesvol toepassen.  In onderstaande zijn de laatste 3 salmonella metingen van de HyCare stal weergegeven.

Met deze HyCare-maatregelen pak je niet alleen salmonella aan, maar ook andere infecties zoals PRRS, App, clostridium, E.coli en andere dierziekten. De totale diergezondheid gaat omhoog en daarmee ook het rendement. Het is dus een win-winsituatie.

Salmonella is een besmettelijke darmziekte die veroorzaakt wordt door de salmonellabacterie. Het is een gramnegatieve staafvormige bacterie en er bestaan meer dan 2500 verschillende types van. De belangrijkste zijn Salmonella Typhimurium en Salmonella Derby. Salmonella komt op vrijwel ieder varkensbedrijf voor. Ongeveer 95% van de besmettingen verloopt zonder klinische verschijnselen. De belangrijkste reden is dat salmonella een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Salmonella is een zoönose, wat inhoudt dat het overdraagbaar is van dier op mens. Salmonella vormt vooral een risico voor mensen met een verlaagde weerstand. Daarom is het belangrijk om salmonellabesmettingen bij dieren te verminderen.

Bron: MS Schippers

Gerelateerde artikelen

Salmonella prevalentie in mengvoeder aanhoudend la

Salmonella prevalentie in mengvoeder aanhoudend laag

10 mei 2017 Bericht
Salmonella prevalentie in mengvoeder aanhoudend laag
HyCare op Salmonella: Een ongekend effect!

HyCare op Salmonella: Een ongekend effect!

22 mrt 2018 Bericht
HyCare op Salmonella: Een ongekend effect!


Vakpartner nieuws

‘Opfok mag meer aandacht krijgen’, aldus dierenart

‘Opfok mag meer aandacht krijgen’, aldus dierenarts Lydie van den Crommenacker-Konings

3 jul 2020 Bericht MSD
‘Opfok mag meer aandacht krijgen’, aldus dierenarts Lydie van den Crommenacker-Konings
Leren van anderen loont volgens Michel van Aert

Leren van anderen loont volgens Michel van Aert

12 jun 2020 Bericht MSD
Leren van anderen loont volgens Michel van Aert
‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’

‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’

26 mei 2020 Bericht MSD
‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies