\

COV: elke overtreding van de welzijnsregels is er

COV: elke overtreding van de welzijnsregels is er één teveel

20 jun 2018

Bericht

Elk incident rond het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen is er één teveel en sommigen constateringen zijn ronduit verschrikkelijk. Dat stelt de COV naar aanleiding van de (aangekondigde) publicatie door RTL Nieuws van NVWA boeterapportages van overtredingen door Nederlandse slachterijen. De COV werkt er met de eigen leden hard aan om het welzijn van de dieren optimaal te waarborgen en incidenten uit te bannen, zoals ook blijkt uit goede resultaten van Naleefmonitor van de NVWA.

Uit de boeterapportages komen vooral lichtere tekortkomingen naar voren zoals vocht op het plafond of de temperatuur van het sterilisatiewater, waarvoor bedrijven terecht gecorrigeerd of beboet zijn. Daarnaast komen echter ook enkele verschrikkelijke zaken aan het licht waarbij het welzijn van dieren flink in het geding is en waarvoor steviger sancties volstrekt op z’n plaats waren.

De COV merkt wel op, dat de rapportages met name betrekking hebben op de periode 2015-2016 en de incidenten vooral lijken te hebben plaats gevonden bij (kleinere) bedrijven, die hetzij geen lid zijn van de COV dan wel niet meer bestaan. Elk incident rond het dierenwelzijn in ons land is er echter één teveel en raakt de bedrijfstak als geheel. Toch hecht de COV eraan een nuance aan te brengen. De 48 boetes over 2015-2016 kunnen afgezet worden tegen zo’n 17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen per jaar: dit is een foutmarge van 0,0001% die naar voren komt uit een goed functionerend wettelijk toezicht.

De COV en de aangesloten leden hebben dierenwelzijn en hygiëne hoog in het vaandel staan. Speciaal opgeleide ‘welfare officers’ zorgen dagelijks voor de begeleiding van de dieren van de wachtruimtes tot de slacht. Ondernemingen werken met kwaliteitssystemen en hygiënecodes.
Verder hebben bedrijven camera’s waarmee bedrijfsprocessen nauwlettend gevolgd worden en zo nodig bijgesteld. Mede naar aanleiding van ‘Tielt’ loopt inmiddels een pilot om camerabeelden van de bedrijven nader te kunnen laten benutten ten behoeve van het wettelijk toezicht en op die basis weer een extra waarborg te bieden rond het welzijn van de dieren.

Het hele bedrijfsproces staat bij de (grotere) ondernemingen onder permanent toezicht van de NVWA. Een dierenarts van de NVWA keurt alle dieren voorafgaand aan de slacht en het verdere proces wordt op de voet gevolgd. Waar nodig treedt de NVWA op. Volgens de Naleefmonitor van de NVWA leven Nederlandse slachterijen de wet- en regelgeving goed na. De COV ziet de monitor als een goede bron van betrouwbare informatie waarbij een vakkundige beoordeling van cijfers en feiten, transparantie en de bedrijfsmatige privacy in balans zijn.

Bron: COV

Heeft u vragen over producten of diensten uit dit artikel? Stel hier uw vraag!
Er wordt alleen gereageerd op serieuze vragen.

Gerelateerde artikelen

COV voorzitter Goebbels: Sterker als vleesketen op

COV voorzitter Goebbels: Sterker als vleesketen optreden

11 feb 2019 Bericht
COV voorzitter Goebbels: Sterker als vleesketen optreden
PvdD komt met initiatiefwet tegen onverdoofd slach

PvdD komt met initiatiefwet tegen onverdoofd slachten

16 mrt 2018 Bericht
PvdD komt met initiatiefwet tegen onverdoofd slachten
NVWA: Naleving slachthuizen hoog, maar hygiëne kar

NVWA: Naleving slachthuizen hoog, maar hygiëne karkassen moet beter

25 sep 2017 Bericht
NVWA: Naleving slachthuizen hoog, maar hygiëne karkassen moet beter
Aanbod slachtvarkens in oktober 2% hoger

Aanbod slachtvarkens in oktober 2% hoger

23 jun 2017 Bericht
Aanbod slachtvarkens in oktober 2% hoger

Mycoplasma blijft opduiken

mycoplasma varkens

De kiem laat zich lastig diagnosticeren

Van alle verschijningsvormen van mycoplasma, is Mycoplasma hyopneumoniae de meest bekende. In de praktijk worden regelmatig uitbraken aangetroffen op fokbedrijven.

Hoe diagnosticeer je het?
De wolf in Nederland

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies