\

PBL geeft toe dat halvering vleesconsumptie nauwel

PBL geeft toe dat halvering vleesconsumptie nauwelijks bijdraagt aan reductie broeikasgassen

11 jan 2019

Bericht

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er eindelijk toe overgegaan om de werkelijke klimaatwinst die gepaard gaat met halvering van de vleesconsumptie, op zijn website te benoemen. Halvering van de vleesconsumptie in heel Europa leidt tot een vermindering van broeikasgassen van 2 tot 4 procent, afhankelijk van de vleessoort die men laat staan (kip, varken of rund). 

Aanvankelijk hield het PBL het publiek voor dat de klimaatwinst 25 tot 40 procent zou bedragen. Vorige maand stelde het PBL dit al enigszins bij, na actie van Stichting Agri Facts, maar noemde nog altijd niet het werkelijke klimaatvoordeel van het eten van minder vlees. Tot vandaag, nadat STAF deze week opnieuw in actie kwam.

Samenleving jarenlang op verkeerde been

Stichting Agri Facts is enerzijds blij met het bereikte resultaat en de relatief vlotte aanpassing van de cijfers door het PBL. Anderzijds ziet STAF ook de schadelijke gevolgen van deze grote onzorgvuldigheid van het PBL, door veel te hoge broeikasgascijfers voor vleesconsumptie naar buiten te brengen. John Spithoven, voorzitter van STAF: “Het maakt nogal wat uit of je politiek en samenleving voorhoudt dat halvering van de vleesconsumptie 25–40 procent óf 2–4 procent minder broeikasgassen oplevert. Aan cijfers van het PBL wordt door politiek en samenleving veel waarde gehecht, daarbij is het PBL door de Rijksoverheid aangewezen als rekenmeester voor de uitwerking van het Klimaatakkoord. Wij moeten er dan wel op kunnen vertrouwen dat óók de cijfers over de land- en tuinbouw zorgvuldig tot stand zijn gekomen en met diezelfde zorgvuldigheid zijn gerapporteerd. Dat was hier beslist niet het geval.”

Consumptie dierlijke producten in voorstellen Klimaatakkoord

Halvering van de vleesconsumptie wordt niet realistisch geacht. Het PBL adviseert het kabinet om binnen het huidige Klimaatakkoord aan te sturen op een vermindering van de consumptie van dierlijke eiwitten van 15 procent. In dat geval zal de klimaatwinst zo’n 0,5 tot 1 procent (minder broeikasgassen) zijn.

Bron: Agrifacts

Deel dit artikel

Heeft u vragen over producten of diensten uit dit artikel? Stel hier uw vraag!
Er wordt alleen gereageerd op serieuze vragen.

Gerelateerde artikelen

AgriFacts: Supermarktketen Jumbo zet vlees weg als

AgriFacts: Supermarktketen Jumbo zet vlees weg als product met 'overdreven milieu-impact'

19 feb 2019 Bericht
AgriFacts: Supermarktketen Jumbo zet vlees weg als product met 'overdreven milieu-impact'
Klimaatdoelen behalen? Zoek eens verder dan de Ned

Klimaatdoelen behalen? Zoek eens verder dan de Nederlandse landbouw!

4 feb 2019 Bericht
Klimaatdoelen behalen? Zoek eens verder dan de Nederlandse landbouw!
Naleving slachthuizen hoog, maar het kan nog beter

Naleving slachthuizen hoog, maar het kan nog beter

29 jan 2019 Bericht
Naleving slachthuizen hoog, maar het kan nog beter
POV wint eerste slag in ‘stikstofprocedure’ tegen

POV wint eerste slag in ‘stikstofprocedure’ tegen Provincie Noord-Brabant

14 jan 2019 Bericht
POV wint eerste slag in ‘stikstofprocedure’ tegen Provincie Noord-Brabant
Nederland krijgt nieuw instituut voor voedselveili

Nederland krijgt nieuw instituut voor voedselveiligheid

14 jan 2019 Bericht
Nederland krijgt nieuw instituut voor voedselveiligheid
Eet-Geen-Dierendag Campagne Wakker Dier oneerlijk

Eet-Geen-Dierendag Campagne Wakker Dier oneerlijk en misleidend

11 dec 2018 Bericht
Eet-Geen-Dierendag Campagne Wakker Dier oneerlijk en misleidend
PBL: Diepgaande verandering in landbouw- en voedse

PBL: Diepgaande verandering in landbouw- en voedselsysteem nodig

7 sep 2018 Bericht
PBL: Diepgaande verandering in landbouw- en voedselsysteem nodig

Mycoplasma blijft opduiken

mycoplasma varkens

De kiem laat zich lastig diagnosticeren

Van alle verschijningsvormen van mycoplasma, is Mycoplasma hyopneumoniae de meest bekende. In de praktijk worden regelmatig uitbraken aangetroffen op fokbedrijven.

Hoe diagnosticeer je het?
De wolf in Nederland

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies