• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Aantal faillissementen 2018 hard op weg naar laagste niveau van de eeuw

Niet gecategoriseerd 9 augustus 2018

Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar met 10% daalt naar het laagste niveau van deze eeuw. De daling is wel minder sterk dan voorgaande jaren. Ondanks de goede economische vooruitzichten, staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen.

Deze structurele uitdagingen zijn onder meer het veranderende consumentengedrag, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het ontstaan van nieuwe markten. Hier moet men het verdienmodel op aanpassen. De kans op faillissement is voor jonge en oude bedrijven gelijk, de oorzaken zijn daarentegen veelal verschillend.

13% minder faillissementen

In de eerste helft van 2018 zijn er in totaal 1.829 bedrijven failliet gegaan, 13% minder vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. De daling is minder groot dan voorgaande jaren, toen het aantal faillissementen gemiddeld met 20% afnam.

Fors minder faillissementen in de bouw

In de meeste sectoren gingen minder bedrijven failliet in de eerste zes maanden van het jaar. De grootste dalingen deden zich voor in de bouw en de zakelijke dienstverlening, met respectievelijk 22% en 18%. Beide sectoren profiteren van de goed draaiende economie. Zo beleeft de bouw gouden tijden door de sterk groeiende woningmarkt en de daaruit voortkomende vraag naar verbouwingen. In de zakelijke dienstverlening zijn het vooral de uitzendbureaus die de vraag naar personeel zien stijgen.

"Faillissementen in landbouw ook gedaald"

Kaalslag in de zorg

Alleen in de detailhandel (+4%) en in de zorg (+15%) zijn in de eerste zes maanden van het jaar meer bedrijven failliet gegaan.  Hoewel de zorgsector zowel in 2017 als in 2018 een krachtig herstel laat zien, kampt het nog altijd met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen in voorgaande jaren. In de detailhandel verkeren veel winkeliers, ondanks een toename van de binnenlandse consumentenbestedingen, structureel in zwaar weer.

10% minder faillissementen in 2018

ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen in 2018 rond de 3500 uitkomt, 10% lager in vergelijking met 2017. Het aantal faillissementen komt daarmee op het niveau van begin deze eeuw.

Gunstige economische vooruitzichten

Dat het aantal faillissementen verder afneemt komt door de aanhoudend gunstige economische vooruitzichten. Zo houdt de economische groei ook in 2018 en 2019 aan, met verwachte groeicijfers van respectievelijk 2,8% en 2,5%. De groei wordt breed gedragen. Niet alleen ondernemers en producenten, maar ook consumenten zijn zeer positief gestemd.

Structurele uitdagingen voor bedrijven

Hoewel de economie er goed voor staat, zijn er ook zeker uitdagingen voor bedrijven. Zo zorgen hogere olieprijzen, de kans op een hogere rente vanwege het afbouwen van het ruime monetaire beleid door de ECB, de uitkomst van de onderhandelingen met betrekking tot de brexit, het protectionistische beleid van de VS en de toenemende personeelskrapte op de Nederlandse arbeidsmarkt voor toenemende onzekerheid.

Levensvatbaar

Daarnaast hebben bedrijven te maken met veranderende verdienmodellen en nieuwe concurrenten als gevolg van technologische ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van online platformen als Airbnb en Uber die ofwel een geheel nieuwe markt creëren of voor disruptie zorgen op bestaande markten. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om tijdig in te spelen op deze ontwikkelingen om zodoende op de langere termijn ook levensvatbaar te blijven.

Gelijke kansen voor faillissement

Uit een analyse onder mkb-bedrijven blijkt dat 29% van de bedrijven die failliet gaan startende bedrijven (jonger dan drie jaar) betreft. Een derde van de failliete bedrijven bestaat daarentegen uit volwassen bedrijven van tien jaar of ouder. Hoewel de kans op een faillissement (gemeten op totaal aantal bedrijven in de betreffende leeftijdscategorie) vrijwel gelijk is, zijn de oorzaken waardoor een bedrijf failliet gaat voor de zeer jonge en oudere bedrijven wel degelijk verschillend.

Verschillende oorzaken

ING Econimisch Bureau heeft een zestal oorzaken op een rij gezet die ten grondslag liggen aan het faillissement van bedrijven. Deze oorzaken zijn onderverdeeld in startende en volwassen bedrijven.

Startende bedrijven = jonger dan 3 jaar:

  • De markt heeft geen of onvoldoende interesse in de producten en diensten
  • Er zijn problemen met het aantrekken van groeikapitaal
  • Het ontbreken van de juiste ondernemerskwaliteiten

Volwassen bedrijven = ouder dan 10 jaar:

  • Men speelt te laat in op veranderende marktontwikkelingen, zoals digitalisering, nieuwe technologieën of veranderd klantgedrag
  • De producten, diensten of het dienmodel zijn niet meer relevant
  • Het verdienmodel is niet langer kostendekkend, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën, concurrentie of hogere (inkoop- en/of personeelskosten)

Bron: ING BANK

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Mais1234
8 feb

Varkenshouders kiezen bewust voor Dent-mais

'Consumentenprijs varkensvlees weinig samenhang prijs voor boer'
8 feb

'Consumentenprijs varkensvlees heeft weinig samenhang met af boerderij-prijs'

Varkensfonds geopend: projectvoorstellen indienen
8 feb

Varkensfonds geopend: projectvoorstellen indienen

ForFarmers UK en 2Agriculture zien af van joint venture
7 feb

ForFarmers UK en 2Agriculture zien af van voorgestelde joint venture

Intentieverklaring samenwerking tussen KNMI
7 feb

KNMI, HHNK, HDSR en WL zien de noodzaak om beter samen te werken

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Mais1234

Varkenshouders kiezen bewust voor Dent-mais

'Consumentenprijs varkensvlees weinig samenhang prijs voor boer'

‘Consumentenprijs varkensvlees heeft weinig samenhang met af boerderij-prijs’

Varkensfonds geopend: projectvoorstellen indienen

Varkensfonds geopend: projectvoorstellen indienen

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Afrikaanse varkenspest

Brachyspira

Hittestress varkens

Mengvoer

MRSA

Mycoplasma

PRRS

Speendiarree

Staartbijten

Trilbiggen

Varkensrechten

Zinkoxide

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
Vakpartner Topigs Norsvin
AHV
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contactpagina
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Vakblad Varkensbedrijf
  • Winkelmand
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren