• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

Duurzame dierlijke eiwitten essentieel voor gezond voedingspatroon

Ondernemen 31 mei 2023

Duurzame dierlijke eiwitten essentieel voor gezond voedingspatroon

Ruim 130 Belgische en Nederlandse Young Feed Professionals trokken op 30 mei naar Oud-Turnhout voor de 7de editie van het Jongerencongres. Dit jaar lag de focus op de vraag of we moeten kiezen tussen plantaardige of dierlijke eiwitten om de sterke bevolkingsgroei en de klimaatuitdaging het hoofd te bieden. Het Jongerencongres is een jaarlijks event, georganiseerd door jonge professionals uit de Belgische en Nederlandse diervoedersector.

Om tegemoet te komen aan de uitdagingen op het vlak van voedselzekerheid, milieu- en klimaatimpact en volksgezondheid, gingen jonge diervoederprofessionals uit België en Nederland het debat aan over de rol van de dierlijke sector bij de eiwittransitie van de toekomst. Door de toenemende bevolkingsgroei stijgt ook de vraag naar eiwitten, waardoor het huidige productie- en consumptiemodel onder druk komt te staan.

Hoe moeten we eten?

De diervoedersector levert een belangrijke bijdrage aan de circulaire bio-economie door o.a. het gebruiken van nevenstromen. Daarnaast wordt er zowel in België als in Nederland veel geïnvesteerd in het verduurzamen van de diervoederproductie. De focus mag echter niet enkel op het productieproces liggen, vindt gastspreker Prof. Dr. ir. Frédéric Leroy (VUB). Ook ons consumptiegedrag moet veranderen, waarmee hij de klemtoon van het debat verlegt naar ‘hoe’ we eten, in plaats van ‘wat’ we eten. “Het wordt problematisch als we overgaan tot te beperkende diëten en ultra bewerkte voedingsmiddelen”, verduidelijkt hij.

Samenwerking over alle grenzen heen

De nutritionele waarde van dierlijke eiwitten zoals vlees, eieren en zuivel werd al door verschillende wetenschappelijke studies aangetoond. Dat er plaats moet zijn voor zowel plantaardige als dierlijke eiwitten, staat volgens Belgische en Nederlandse jonge diervoederprofessionals buiten kijf. Met dezelfde open mindset wordt gekeken naar de samenwerking tussen stakeholders, en dit over alle grenzen heen. “Een gebalanceerd dieet toekomstbestendig en toegankelijk maken voor elke consument bereiken we door verantwoordelijkheid te nemen in de gehele keten”, beaamt Eva Jansen MSc, Sustainability Manager bij Zwanenberg Food Group.

De noodzaak naar onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen in de diervoedersector werd benadrukt door Dr. Dorien Van Wesemael en Dr. Marta Lourenço, onderzoeksters verbonden aan ILVO. “We moeten soms ‘out of the box’ denken en grondstoffen (onder)zoeken die nu nog onbekend zijn voor de diervoederindustrie.”

“Belgische en Nederlandse diervoederfabrikanten zetten sterk in op wetenschap, technologie en innovatie. Proactief communiceren over wat we doen, en hoe we het doen, wordt steeds belangrijker in een maatschappij waarin de noodzaak van dierlijke producten in vraag wordt gesteld.  We geloven dan ook dat we als sector én als jonge professional een significante bijdrage kunnen leveren bij de verdere uitrol van de eiwitstrategie van de 21ste eeuw”, besluit Fleur Aarsse, voorzitter van de Young Feed Professionals.

Bron: Agribusiness Service

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies
4 dec

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL
3 dec

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 
3 dec

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Fundament voor duurzame zeugen
2 dec

Fundament voor duurzame zeugen

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector
2 dec

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Toon meer

Aanbevolen voor jou! ondernemen

NCM presenteert jaarcijfers mestexport en verwerking

NCM presenteert jaarcijfers mestexport en verwerking

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Meldpunt Foute Feiten tikt uitgever lesboek op vingers

Meldpunt Foute Feiten tikt uitgever lesboek op vingers

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Afrikaanse varkenspest

Brachyspira

Hittestress varkens

Mengvoer

MRSA

Mycoplasma

PRRS

Speendiarree

Staartbijten

Trilbiggen

Varkensrechten

Zinkoxide

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025