• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

De toekomst spreekt tijdens Meat Café Jongerendebat

Ondernemen 24 november 2025

De toekomst spreekt tijdens Meat Café Jongerendebat

Tijdens het Meat Café Jongerendebat, georganiseerd door de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), debatteerden jongeren samen met vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, overheid/politiek en ngo’s over vleesconsumptie, framing en beïnvloeding.

Tegen de achtergrond van het bredere maatschappelijke debat over vlees, klimaat en gezondheid stond de middag volledig in het teken van de dialoog. Daarbij kwamen belangrijke inzichten naar voren over de betaalbaarheid en waarde van vlees, de beeldvorming en de invloed van voedingshypes.

COV-voorzitter Manon Houben opende de middag met een korte introductie op de thema’s. Frits Bloemberg van het Debatbureau introduceerde zeven jonge debaters vanuit verschillende achtergronden en studierichtingen.

De jongeren spraken vanuit eigen ervaringen en de hun bekende feitelijke onderbouwing rondom de stelling die ze verdedigden. Daarbij viel op dat de feiten die zij in hun voorbereiding onderzocht hadden, niet altijd strookten met de praktijk van alledag binnen de vleessector.
Professionals in het publiek leverden waardevolle inhoudelijke aanvullingen, waardoor er een rijke wisselwerking ontstond. De debatten lieten – in het klein – zien hoe genuanceerd het bredere maatschappelijke gesprek over vlees eigenlijk kan zijn.

“We hebben vandaag niet alleen geluisterd, maar vooral begrepen wat jongeren bezighoudt. Dat gesprek moeten we vaker voeren,” aldus COV-voorzitter Manon Houben.

  • vleesminnende debaters hechtten waarde aan de voedingswaarde van dierlijke eiwitten om zich fit en gezond te voelen.
  • Beeldvorming: Met een stelling over reclameverboden op vlees bleek dat framing soms herkend wordt, maar vaak onbewust blijft. Jongeren houden zich actief bezig met de vraag hoe beïnvloeding werkt.
  • Voedingshypes en sociale media: jongeren halen veel informatie over gezond eten van social media. Vaak is die informatie onvolledig en verre van eenduidig. Vanuit de zaal kwam de suggestie om jongeren weerbaarder te maken met meer kennis over voeding. Vanuit de communicatie vanuit de sector, maar ook vanuit het onderwijs.

Al met al werd duidelijk dat informatievoorziening en transparantie in communicatie voor jongeren essentieel is om geïnformeerde keuzes te kunnen maken. De uitwisseling tussen jongeren, het bedrijfsleven, de politiek en ngo’s werd door de aanwezigen als zeer waardevol ervaren.

Over het Meat Café

Het COV Meat Café 2025 had tot doel jongeren een platform te bieden, waar zij ongedwongen en gelijkwaardig over vlees, voeding en toekomst konden spreken. Dit bevestigt de waarde van het Meat Café als plek waar sector, jongeren en beleidsmakers elkaar kunnen treffen om misverstanden te verkleinen en begrip te vergroten. Elk jaar faciliteert het Meat Café het gesprek van de vleessector met de maatschappij ‘in het klein’. Via dialoog en reflectie wordt beoogd polarisatie te vermijden en constructieve oplossingen te stimuleren.

Bron: COV

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Energiebesparing en optimalisatie: winst op het bedrijf zonder grote investeringen
12 dec

Energiebesparing en optimalisatie: winst op het bedrijf zonder grote investeringen

Benchmarkwaarde antibiotica voor speenbiggen stapsgewijs omlaag
12 dec

Benchmarkwaarde antibiotica voor speenbiggen stapsgewijs omlaag

Agrarische kinderopvang beperkt door nieuwe financieringswet
12 dec

Agrarische kinderopvang beperkt door nieuwe financieringswet

POV reageert op formatieplan D66/CDA 
11 dec

POV reageert op formatieplan D66/CDA 

Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot
11 dec

RaboResearch: Nederlandse landbouwsector krimpt vanaf 2026 jaarlijks

Toon meer

Aanbevolen voor jou! ondernemen

Agrarische kinderopvang beperkt door nieuwe financieringswet

Agrarische kinderopvang beperkt door nieuwe financieringswet

POV reageert op formatieplan D66/CDA 

POV reageert op formatieplan D66/CDA 

Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot

RaboResearch: Nederlandse landbouwsector krimpt vanaf 2026 jaarlijks

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Afrikaanse varkenspest

Brachyspira

Hittestress varkens

Mengvoer

MRSA

Mycoplasma

PRRS

Speendiarree

Staartbijten

Trilbiggen

Varkensrechten

Zinkoxide

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025