De wereldwijde vleesproductie en -consumptie zullen de komende tien jaar verder toenemen, zo blijkt uit de nieuwste OECD-FAO Agricultural Outlook 2025-2034. Toch profiteert de varkenshouderij het minst van deze groei.
De totale vleesconsumptie stijgt tot 2034 met bijna 48 miljoen ton. De groei per hoofd van de bevolking vlakt echter sterk af: gemiddeld slechts +0,9 kilo per jaar, tegenover bijna het dubbele in het afgelopen decennium. In hoge-inkomenslanden stagneert of daalt de consumptie zelfs.
Voor varkensvlees blijft de wereldwijde consumptie steken rond 130 miljoen ton karkasgewicht. Per persoon gaat de consumptie met 4 procent omlaag, vooral in China, de EU en Japan. Alleen Latijns-Amerika laat een duidelijke stijging zien, dankzij gunstige prijsverhoudingen met rundvlees.
China, jarenlang de grootste importeur, verkleint zijn rol op de wereldmarkt. Het land produceert na herstel van Afrikaanse varkenspest weer meer zelf, waardoor het aandeel in de wereldwijde import terugloopt van 20 naar 16 procent. Dat beperkt de exportkansen van grote producenten zoals de EU, de VS en Brazilië.
Meer dan de helft van de productiegroei komt uit Azië, met China, India en Vietnam als motoren. Ook Latijns-Amerika vergroot zijn aandeel. In Europa daarentegen stagneert de productie, onder druk van milieuregels en dalende consumptie.
Volgens de OECD en FAO ligt de sleutel voor de varkenssector in hogere productiviteit, betere genetica en efficiënter management. Daarbij blijven bioveiligheid en internationale samenwerking cruciaal om dierziekten als Afrikaanse varkenspest onder controle te houden.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Ter illustratie





