Nadat de toegevoegde waarde van de agrarische sector in 2017 nauwelijks groeide, vindt er in 2018 weer lichte groei plaats. 2017 stond in het teken van een aantal tegenvallende oogsten en een kleinere veestapel. Fosfaatwetgeving legde druk op boeren om hun veestapels te verkleinen. Daarnaast daalde in 2017 het aantal eieren als gevolg van de fipronil crisis. Deze twee factoren zorgde voor een lagere output in de veehouderij (2%).
Van paardenkracht naar denkkracht
De boer heeft in de geschiedenis veel taken zien verdwijnen door mechanisatie. Hierdoor is het aantal banen in de landbouw afgenomen. De toegevoegde waarde is daarentegen gestegen. De landbouw is namelijk efficiënter geworden. Nu staan we op het punt dat bijna alle fysiek zware taken op het landbouwbedrijf door machines en robots zijn overgenomen; denk aan oogstmachines en melkrobots. De volgende taak waar de boer hulp bij krijgt, is zijn denkkracht. Door steeds intelligentere systemen en met behulp van big data krijgt de boer hulp bij het maken van beslissingen. De komst van high tech naar het boerenbedrijf zorgt wel voor een uitdaging bij het vinden van geschikt personeel. Uit een verkenning van Aequor in de agrarische sector blijkt dat het vinden van gediplomeerde starters op verschillende niveaus en in verschillende branches een uitdaging biedt. Volgens cijfers van het CBS is het gevoelde personeelstekort in 2017 gestegen naar 8%.
Net als bij de agrarische sector viel de outputontwikkeling van de voedingsmiddelenindustrie tegen in 2017. Voor 2018 laat de voedingsmiddelenindustrie herstel van deze daling laten zien. ABN AMRO verwacht een jaargroei van 2%. De economie in de belangrijkste exportlanden Duitsland, Frankrijk en België presteert naar verwachting in 2018 net zo goed of beter dan in 2017. Voor alledrie de landen geldt dat zij naar verwachting een BBP-groei van 2,5% laten zien. Dit stimuleert de vraag naar foodproducten en daar profiteert de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie van.
Foodsector koploper in robotisering
De arbeidsmarkt is ook voor de Foodsector een uitdaging. De zorgen van foodondernemers over dit onderwerp zijn toegenomen in 2017. Maar het percentage van de ondernemers dat het personeel als belemmering in de bedrijfsvoering ziet ligt lager dan in veel andere sectoren. De foodsector heeft een belangrijke slag geslagen als het gaat om automatisering en robotisering en is in een aantal opzichten een koploper in vergelijking tot andere sectoren.
Bron: ABN AMRO