• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Rendac doet voorstel voor destructietarieven kadavers 2016

Niet gecategoriseerd 28 januari 2016

Volgens de daarvoor geldende procedure heeft Rendac een voorstel gedaan aan het Ministerie van Economische Zaken voor de tarieven voor het ophalen, verwerken en vernietigen van kadavers in 2016. Als de staatssecretaris de tarieven in januari definitief goedkeurt, zullen de Rendac tarieven voor 2016 met gemiddeld 4,4% stijgen. Na publicatie in de Staatscourant, staan alle nieuwe tarieven op de website van Rendac.

Opbouw tarieven
De tarieven voor het ophalen, verwerken en vernietigen van kadavers bestaan uit twee componenten: het ‘stoptarief’ en het ‘tarief per dier’.

  • Het stoptarief betreft de kosten voor het ophalen van kadavers; deze kosten stijgen gemiddeld met 4,7 % door een daling van het aantal stops waardoor de kosten per stop stijgen.
  • Het tarief per dier, stijgt gemiddeld met 3,9%. De component tarief per dier bestaat uit drie onderdelen: de verwerkingskosten, de verkoopopbrengsten en verrekening van de overschotten/tekorten uit voorgaande jaren:
  • De verwerkingskosten – voor het verwerken van dierlijk restmateriaal tot eindproducten (diermeel en dierlijk vet) – stijgen volgend jaar naar verwachting met 7,4%. Oorzaken zijn een te lage inschatting van de verwerkingskosten in de tarieven van 2015 en extra afschrijvingskosten in 2016 in verband met noodzakelijke investeringen.
  • De verkoopopbrengsten betreffen de opbrengsten uit de verkoop van eindproducten die worden gebruikt als alternatieve energiebron. Die worden in mindering gebracht op de verwerkingskosten. De prijzen voor de eindproducten fluctueren omdat ze worden bepaald door de vraag en aanbod op de wereldmarkt en door alternatieve afzetmogelijkheden. Voor 2016 wordt ten opzichte van 2015 een stijging van de verkoopprijzen verwacht van 13,6%.
  • In de tarieven voor 2016 is, volgens de daarvoor geldende richtlijnen, ook het tekort over 2014 verwerkt.

Dat resulteert uiteindelijk in de door Rendac aan het ministerie voorgestelde tariefsverhoging van gemiddeld 4,4%. Na consultatie van de werkgroep destructietarieven zijn de normgewichten aangepast naar de werkelijke gewichten per dier waardoor de kosten beter in verhouding tot de aangeboden hoeveelheid materiaal staan. Hierdoor varieert de wijziging van de destructielasten voor de verschillende afnemers tussen circa -/-9% en + 15%. Een vergelijking van de tarieven met voorgaande jaren is daardoor niet goed mogelijk.

Procedure voor bepalen tarieven
Elk jaar worden de nieuwe Rendac-tarieven voor het ophalen en vernietigen van kadavers vastgesteld. Hiervoor is een vaste procedure afgesproken met het Ministerie van Economische Zaken. Deze procedure begint met het informeren/consulteren van de werkgroep destructietarieven. In deze werkgroep zitten vertegenwoordigers van de verschillende klantgroepen (NVP, NMV, NVV, KSG en LTO), het ministerie en Rendac.

Rendac informeert de deelnemers over het proces van de tariefbepaling, geeft transparantie over de samenstelling van de tarieven op basis van afgesproken indicatoren en gebruikt de werkgroep als klankbord. Na de consultatie gesprekken maakt Rendac een voorstel voor de Staatssecretaris voor de nieuwe tarieven, die telkens op 1 januari ingaan. De staatssecretaris keurt de tarieven goed en publiceert die in de Staatscourant. Op basis van een nacalculatie wordt jaarlijks beoordeeld of de tarieven op basis van nacalculatie nog worden gecorrigeerd vanwege een overschot of tekort op basis van de werkelijke kosten voor het ophalen, verwerken en vernietigen van kadavers. Een eventuele aanpassing wordt verwerkt in de nieuwe tarieven. Rendac geeft het ministerie inzage in deze nacalculatie via een controle door een externe accountant en de accountant van de overheid. Op deze manier is er sprake van een transparante verantwoording. 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Hoe herstelt de natuur na de overstroming in Limburg?
1 feb

Hoe herstelt de natuur na een overstroming?

Nieuwe inzichten rondom verschillende soorten mest samengevat
1 feb

Verwerking, verwaarding, technologieën en aanzuren van mest: nieuwe inzichten samengevat

Wie is bereid de echte prijs voor voedsel te betalen? - True pricing
31 jan

Wie is bereid de echte prijs voor voedsel af te rekenen?

Grondprijs
30 jan

Gemiddelde agrarische grondprijs 2022 lag 5,8 procent hoger dan in 2021

VOERWINSTMONITOR: GEPROGNOTISEERDE RESULTATEN, STUREN OP DE TOEKOMST
30 jan

Voerwinstmonitor: sturen op de toekomst

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Hoe herstelt de natuur na de overstroming in Limburg?

Hoe herstelt de natuur na een overstroming?

Nieuwe inzichten rondom verschillende soorten mest samengevat

Verwerking, verwaarding, technologieën en aanzuren van mest: nieuwe inzichten samengevat

Wie is bereid de echte prijs voor voedsel te betalen? - True pricing

Wie is bereid de echte prijs voor voedsel af te rekenen?

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Afrikaanse varkenspest

Brachyspira

Hittestress varkens

Mengvoer

MRSA

Mycoplasma

PRRS

Speendiarree

Staartbijten

Trilbiggen

Varkensrechten

Zinkoxide

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
Vakpartner Topigs Norsvin
AHV
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contactpagina
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Vakblad Varkensbedrijf
  • Winkelmand
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren