• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Stoppen vraagt begrip, hulp en vooral tijd

Niet gecategoriseerd 25 juli 2018

Het beëindigen van het boerenbedrijf is een proces dat doorlopen moet worden. Naast de fiscale en juridische aspecten is er ook het persoonlijke aspect in het proces. Dat is vaak onderbelicht. 

Dat het beëindigen van het bedrijf een grote impact heeft op de ondernemers, hebben verschillende begeleiders wel gemerkt.

Het aantal opvolgers in de landbouw daalt al jaren in onze regio. Een representatief onderzoek onder 1.171 Vlaamse varkenshouders in 2016 wees uit dat 70 procent van de Vlaamse varkenshouders ouder dan 45 jaar is. Daarvan heeft slechts 17 procent een opvolger. In Nederland werden volgens recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek de afgelopen jaren 140 varkensbedrijven beëindigd, waarmee het aantal varkensbedrijven nu op 4.160 stuks staat. Ter vergelijking: in 2014 waren er nog meer dan 5.000 varkensbedrijven. Met 1 januari 2020 in het vizier als harde einddatum voor het beëindigen van de stoppersregeling in het kader van het Besluit Huisvesting, is het aannemelijk dat het aantal stoppers in de komende jaren gaat toenemen.

Hoe dan ook maakt bovenstaande duidelijk dat er het komende decennium vele boerderijen zullen verdwijnen, of de bedrijfsopvolging wordt op een andere manier opgelost. Wie gaat zoeken naar informatie over bedrijfsbeëindiging op het internet, vindt bovenaan de zoekresultaten hoofdzakelijk fiscale of juridische aspecten die horen bij een bedrijfsbeëindiging. Adviesbureaus kunnen hierbij voldoende begeleiding geven. Maar bedrijfsbeëindiging in de landbouw heeft vaak een grotere impact, omdat ‘landbouwer zijn’ nu eenmaal ook een aparte levensstijl inhoudt, veel meer dan bij andere beroepen.

Sociaal aspect onderbelicht

Rond de landbouw zijn er verschillende coaches en aanspreekpunten. Zij signaleren dat het sociale aspect van bedrijfsbeëindiging vaak onderbelicht blijft. “Stoppen is meer dan het doorrekenen van scenario’s”, aldus Jannie Lamberts, bestuurslid bij Zorg om Boer en Tuinder, een stichting die landbouwers sociaal-emotioneel ondersteunt bij moeilijke keuzes. “Bij het beëindigen van het bedrijf komt veel meer kijken dan alleen het fi scale of juridische gedeelte, al verschilt dat per individuele veehouder. De ene maakt de economische afweging en handelt daar rationeel naar. De andere heeft meer moeite met het maken van de keuze. Helaas zit het beëindigen van het bedrijf nog steeds in de taboesfeer en voelt het als falen.”

Ook Riccy Focke (Boeren op een Kruispunt) merkt dat landbouwers soms moeilijk kunnen verkroppen dat het beter is om het bedrijf te beëindigen. “De mens is van nature positief ingesteld en verwacht niet dat hij zijn bedrijf moet gaan beëindigen en daarbij persoonlijke hulp nodig heeft. We zien varkenshouders die cijfermatig weten dat het beter is om te stoppen, maar emotioneel geen afscheid kunnen nemen van hun dieren.”

Focke benadrukt dat de steun van collega’s erg belangrijk is bij het voltooien van het proces en vraagt niet veroordelend op te treden als een collega stopt. “We maken meermaals mee dat veehouders weten dat het beter is om te stoppen, maar uiteindelijk de staart intrekken omdat ze niet durven. Ze zien het als een zwaktebod richting hun collega’s of vrienden met een agrarisch bedrijf. Die gaan namelijk wel door met het bedrijf, maar weten natuurlijk niet wat er bij hun vriend binnenskamers afspeelt.”

Rouwproces

Volgens Focke klopte 10 procent van de stoppers in Vlaanderen de afgelopen jaren aan bij Boeren op een Kruispunt. “Daarnaast zijn er nog andere adviseurs die boeren bijstaan bij het maken van beslissingen.” Bij Zorg om Boer en Tuinder ging 21 procent over het beëindigen van het bedrijf, vertelt Lamberts. “Veehouders van 55 jaar zonder bedrijfsopvolger hebben andere uitgangspunten en gaan zich oriënteren op de mogelijkheden om het bedrijf te beëindigen. Ze vragen zich af of ze nog wel verder willen onder de huidige regeldruk. Daarbij komen ook zorgen aan bod, zoals de oudedagsvoorziening die mogelijk in het geding komt door de opeenstapelende regelgeving. We kunnen die zorgen niet wegnemen, maar een onafhankelijk vertrouwenspersoon die open vragen stelt biedt soelaas.”

Wilt u het gehele artikel lezen? vraag een proefnummer aan of maak gebruik van onze tijdelijke actie. Klik hier voor meer informatie! 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Hoe herstelt de natuur na de overstroming in Limburg?
1 feb

Hoe herstelt de natuur na een overstroming?

Nieuwe inzichten rondom verschillende soorten mest samengevat
1 feb

Verwerking, verwaarding, technologieën en aanzuren van mest: nieuwe inzichten samengevat

Wie is bereid de echte prijs voor voedsel te betalen? - True pricing
31 jan

Wie is bereid de echte prijs voor voedsel af te rekenen?

Grondprijs
30 jan

Gemiddelde agrarische grondprijs 2022 lag 5,8 procent hoger dan in 2021

VOERWINSTMONITOR: GEPROGNOTISEERDE RESULTATEN, STUREN OP DE TOEKOMST
30 jan

Voerwinstmonitor: sturen op de toekomst

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Hoe herstelt de natuur na de overstroming in Limburg?

Hoe herstelt de natuur na een overstroming?

Nieuwe inzichten rondom verschillende soorten mest samengevat

Verwerking, verwaarding, technologieën en aanzuren van mest: nieuwe inzichten samengevat

Wie is bereid de echte prijs voor voedsel te betalen? - True pricing

Wie is bereid de echte prijs voor voedsel af te rekenen?

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Afrikaanse varkenspest

Brachyspira

Hittestress varkens

Mengvoer

MRSA

Mycoplasma

PRRS

Speendiarree

Staartbijten

Trilbiggen

Varkensrechten

Zinkoxide

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
Vakpartner Topigs Norsvin
AHV
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contactpagina
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Vakblad Varkensbedrijf
  • Winkelmand
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren