• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

Kopen bij de boer is blijvend

Slachthuizen Vleesvarkens 4 december 2020

Wat voor corona nog een stilletjes opkomend initiatief was, is nu een ware trend geworden: rechtstreeks kopen bij de boer. 

Een verdubbeling van de omzet in consumentenverkoop. Dat is waar boeren met een eigen winkel, kraam of automaat dit jaar gemiddeld op uitkomen. Meer consumenten weten hen te vinden en per persoon geven ze ook nog eens 25% meer uit, ziet onderzoeksbureau Gfk. Het is te danken aan corona, in meer dan één opzicht. Corona doet mensen namelijk meer nadenken over duurzaamheid, gezond leven en lokaal kopen. Bovendien weten consument en boer elkaar ook online steeds beter te vinden. 

Boeren gaan online

Ook Thomas Siahaya, oprichter van Lekkerder bij de Boer, een gratis online platform voor lokale consumenten en boeren, ziet de enorme opmars. “Het aantal gebruikers van de app Lekkerder.nl is in enkele maanden met duizenden gestegen en maandelijks worden tienduizenden bezoeken aan lekkerder.nl gebracht. Kopen bij de boer was vaak seizoensgebonden. Het is inmiddels winter en we zien dat het gebruik gewoon blijft doorlopen. Ook steeds meer boeren melden zich bij ons aan. Van boerderijwinkels en kwekerijen tot vers-automaten, stalletjes aan de weg en wijngaarden. Zelf hebben ze geen tijd voor of weinig affiniteit met online middelen, maar door onze apps en lekkerder.nl kunnen ze makkelijk online meeliften.” 

Twee keer zoveel jongeren

Waar voorheen voornamelijk ouderen een extra bochtje om deden voor een bezoek aan de boer, ziet Gfk dat nu ook jongeren deze stap twee keer zo vaak als voorheen zetten. Jongeren hebben nu meer tijd om boodschappen te doen, zijn bewuster bezig met duurzaamheid en gezond eten en weten de lokale boer mede door Lekkerder bij de Boer beter te vinden. 

Extra reden: lokale ondernemers steunen

Uit reacties van appgebruikers en sitebezoekers merkt Siahaya op dat zowel jongeren als ouderen nu een extra reden hebben om rechtstreeks bij de boer te kopen. “Voorheen ging het vooral om het kopen van goede, verse producten waar geen duizenden kilometers vervuilend transport aan vastkleven. Sinds corona is er een reden bijgekomen. Men denkt ook meer na over het steunen van de lokale ondernemer. Het geeft mensen een fijn gevoel om hun geld bij de boer om de hoek uit te geven in plaats van bij een grote anonieme supermarkt.”

Speciaalzaken

Ook speciaalzaken merken dit verschil. Groentewinkels zagen volgens cijfers van Gfk hun omzet stijgen met 38%, viswinkels met 29% en slagers met 25%. En met de feestdagen in het vooruitzicht zullen deze cijfers nog verder stijgen. Verwacht wordt dat meer mensen dan voorheen zich tot de lokale specialisten zullen wenden voor het kerstdiner. 

Blijvende trend

Siahaya verwacht dat deze trend na corona niet ineens zal omkeren. “Onbekend maakt onbemind, maar nu de lokale consument en boer elkaar hebben gevonden, zullen ze elkaar vaker blijven opzoeken. De boer kan nu zijn mooie producten in onze apps en op onze (mobiele) site etaleren en de consument zal de toegevoegde waarde ervan ervaren, namelijk de kwaliteit van de producten en het leuke contact met de boer. Kopen bij de boer is blijvend.”

Bron: Lekkerder bij de Boer

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies
4 dec

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL
3 dec

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 
3 dec

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Fundament voor duurzame zeugen
2 dec

Fundament voor duurzame zeugen

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector
2 dec

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Toon meer

Aanbevolen voor jou! slachthuizen

Krimp veestapel creëert overcapaciteit bij foodindustrie

Krimp veestapel creëert overcapaciteit bij foodindustrie

Hitteprotocol waarborgt dierenwelzijn

Sector geschokt door vermoedelijke terroristische aanslag

Sector geschokt door vermoedelijke terroristische aanslag

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Beren

Bigvitaliteit

Biggenprijs

Bronstcontrole

Opfokzeugen

KI

Slachthuizen

Varkensprijzen

Vleesvarkens

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025