• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

Dierlijk eiwit is in opkomst 

Ondernemen Vleesvarkens 1 oktober 2025

Dierlijk eiwit is in opkomst 

Tijdens het Sector Event Varkens van Agruniek Rijnvallei liet Albert Ensing, directeur inkoop en productie bij Van der Zee (Hanos), zijn licht schijnen op de veranderende vleesmarkt. Zijn verhaal maakte duidelijk dat vegetarisch een afnemende trend is, dierlijk eiwit wordt belangrijker, en consumenten verwachten meer smaak.  

Van vegetarisch naar hybride 

De hype rond volledig vegetarische producten neemt af, ziet Ensing. In plaats daarvan worden hybride concepten populairder. Hybride houdt in: deels plantaardig, deels dierlijk. Daarbij blijft dierlijk eiwit cruciaal.  “Sporters zoeken het vanwege de proteïne die een eiwitrijk product bevat, ouderen hebben het nodig om sterk te blijven. Hoe meer eiwit een product bevat, hoe meer waarde het heeft.” 

Smaak en vakmanschap  

Volgens Ensing is de aantrekkelijkheid van vlees doorslaggevend. Te mager varkensvlees sluit daar niet bij aan. “In Nederland produceren we vaak mager vlees, maar dat wordt steeds minder graag gegeten. In Korea is juist vraag naar dik spek. Je hebt de hele wereldmarkt nodig om alle delen van het varken goed af te zetten.” 

Naast de markt vraagt ook de personeelskant aandacht. Het tekort aan ambachtelijke slagers is groot, waardoor Van der Zee zelf nieuwe horecaslagers opleidt. “We hebben vakmensen nodig om te blijven leveren wat de markt vraagt.” 

Transparantie als sleutel  

Voer en genetica spelen een belangrijke rol in de smaak en kwaliteit van vlees. Concepten zoals het Zweeds boerderijvarken zijn volgens Ensing vaak vooral marketing, maar geven wel onderscheid. Veel belangrijker vindt hij dat de sector zelf het verhaal vertelt. Want de afstand tussen consument en boer is groot: veel mensen hebben geen idee hoe dieren worden gehouden of wat er in de slachterij gebeurt. Daardoor ontstaat al snel een negatief beeld. “Waarom zou een veehouder slecht voor zijn dieren zorgen?” stelde Ensing. “Het is juist belangrijk dat we laten zien hoe we werken en waar we mee bezig zijn. Openheid kan het vertrouwen versterken en de waardering voor varkensvlees vergroten.” 

Tekst: Meike Wittenhorst

Beeld: Prosu Beeldarchief

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Nieuwe Sow Excellence Index helpt klauwproblemen vroegtijdig opsporen en geeft handvatten voor verbetering
13 nov

Nieuwe Sow Excellence Index helpt klauwproblemen vroegtijdig opsporen en geeft handvatten voor verbetering

Nederlandse innovaties en expertise op KISTOCK 2025 
13 nov

Nederlandse innovaties en expertise op KISTOCK 2025 

Vleessector actief betrokken bij klimaatconferentie COP30
12 nov

Vleessector actief betrokken bij klimaatconferentie COP30

Voorbereid op 2026: wat betekenen de nieuwe GLB-regels voor jouw bedrijf?
12 nov

Voorbereid op 2026: wat betekenen de nieuwe GLB-regels voor jouw bedrijf?

Skal wijzigt werkwijze bij aangekondigde inspecties vanaf 2026
12 nov

Skal wijzigt werkwijze bij aangekondigde inspecties vanaf 2026

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleesvarkens

Vleessector actief betrokken bij klimaatconferentie COP30

Vleessector actief betrokken bij klimaatconferentie COP30

Opening Experimenteerlocatie Boerderij van de Toekomst Zuidoostelijk Zand

Opening Experimenteerlocatie Boerderij van de Toekomst Zuidoostelijk Zand

Saldo vleesvarkensbedrijven wisselvallig in zomermaanden

Saldo vleesvarkensbedrijven wisselvallig in zomermaanden

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Beren

Bigvitaliteit

Biggenprijs

Bronstcontrole

Opfokzeugen

KI

Slachthuizen

Varkensprijzen

Vleesvarkens

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025