De Nederlandse varkenshouderij heeft een lage CO2-voetafdruk in vergelijking met omliggende landen. Toch wordt onze houderij vaak ongunstiger aangeslagen, omdat de lagere voetafdruk onvoldoende is onderbouwd. Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) start nu met het project ‘CO2-voetafdruk in de varkenshouderij’ om de CO2-voetafdruk van een groep varkenshouderijen in kaart te brengen.
Nederland scoort goed
De Nederlandse varkenshouderij scoort goed op de CO2-voetafdruk in vergelijking met omliggende landen. Dit blijkt uit inventariserend onderzoek. Om deze goede score te kunnen onderbouwen, en daarmee onze positie op de wereldmarkt te versterken, ontwikkelden Coviva en Wageningen UR een model, waarmee varkenshouders de CO2-voetafdruk van hun bedrijf kunnen bepalen. De Nederlandse slachterijen ondersteunen dit model. Het model is ook bedoeld om ondernemers handvatten te geven om te sturen op een lage(re) CO2-voetafdruk.
Wat kan je met de uitkomst?
Wifried Goldewijk (themaspecialist POV) en Finn de Bruijn (stagiaire bij Aaf en student van HAS Venlo) gaan de CO2-voetafdruk van bedrijven berekenen. Zij zijn hiervoor op zoek naar zeugenbedrijven, vleesvarkensbedrijven en gesloten bedrijven. De deelnemende varkenshouders krijgen een terugkoppeling van hun CO2-voetafdruk in vergelijking met de referentiegroepen. Ook biedt het direct inzicht in mogelijke verbeterpunten. Uiteraard wordt vertrouwelijk omgegaan met de bedrijfsgegevens.
Aanmelden voor dit onderzoek
Wilt u inzicht hebben in de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf en bent u nieuwsgierig naar eventuele verbeterpunten? Meld u dan aan bij Wilfried Goldewijk (wgoldewijk@pov.nl). Finn de Bruijn neemt dan contact op voor het verzamelen van de benodigde data.
Bron: POV
Beeld: Gerben Hofman