• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Gezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
  • Zomeractie
  • Winkelmand
  • icon

Slimme varkensketen: camera voor het meten van vetkwaliteit

Vleesvarkens 1 juni 2023

Slimme varkensketen: camera voor het meten van vetkwaliteit

In het kader van de Slimme Varkensketen werken kennispartners samen om de gezondheid, het welzijn en de vleeskwaliteit van de dieren te verhogen door het combineren van verschillende databronnen.

Samenwerking

Door de samenwerking tussen Fransen Gerrits, Vion Food Group en Topigs Norsvin binnen de businesscase ‘Sturen op kwaliteit’ (met ondersteuning van Connecting Agri & Food) wordt een stap voorwaarts gezet richting een slimme varkensketen. Een keten waarin slim wordt omgegaan met data en die stuurt op de gezondheid van het individuele dier en de kwaliteit van het eindproduct. Ronald Klont, hoofd Research en Development bij Vion Food Group, vertelt over techniek en data om de vetkwaliteit van varkens te verbeteren.

Vetkwaliteit meten door middel van camera’s

“Wij onderzoeken hoe je kunt sturen op verschillen in vetkwaliteit waarbij spekdikte, kleur en met name hardheid een grote rol spelen. In de slachterij in Boxtel is aan de slachtlijn een camera opgehangen die de vetkwaliteit van het karkas meet. Het doel is dat de camera realtime de karkassen meet, zodat de vetkwaliteit direct inzichtelijk is en op basis daarvan kan worden bepaald voor welke afzetmarkt het vlees het beste past.”

Vertaling van de camera beelden

“Op deze manier kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. In het project worden de data vergeleken met data uit andere ketenschakels en worden ze gekoppeld aan fokkerij- en voerdata. Zo worden in samenwerking met de verschillende projectpartners de relaties onderzocht om beter te sturen op vetkwaliteit. Wageningen Universiteit berekent voor het project de algoritmes die worden gebruikt voor de vertaling van de beelden naar indicatoren voor vetkwaliteit. In de toekomst kan de varkenshouder zijn of haar gegevens direct inzien via FarmingNet, zodat met bijvoorbeeld de voerleverancier of fokkerijorganisatie afstemming kan worden gezocht voor optimalisatie.”

Beter meten voor harder vet

Te zacht vet ontstaat door meer onverzadigde vetzuren. Op de hardheid van vet kan worden gestuurd door de voersamenstelling en onderzocht wordt wat de mogelijkheden zijn om te sturen met fokkerij. Te zacht vet geeft problemen met de kwaliteit van verder verwerkte producten (zoals drooghammen en bacon). Ronald: “Hoe vroeger in de keten je de vetkwaliteit in beeld hebt, hoe beter hierop gestuurd kan worden. De middels worden bijvoorbeeld gebruikt voor bacon voor de Engelse markt. Deze moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om A slice kwaliteit te krijgen. Door het meten aan de slachtlijn kunnen de juiste karkassen hiervoor worden geselecteerd.”

Mogelijkheden voor de toekomst

“Op dit moment wordt de hardheid bepaald door het steeksproefgewijs nemen van een spekmonsters uit het karkas dat in een laboratorium wordt geanalyseerd m.b.v. infrarood spectroscopie. Dit is qua snelheid en met de grote aantallen bij Vion geen ideale situatie. Bovendien ontstaat er dan altijd een gat in het karkas. We zijn daarom erg benieuwd naar de eerste resultaten van de camera in dit pilotproject. Als we deze inderdaad werkend krijgen zoals we graag willen, biedt dit geweldige andere meet- mogelijkheden voor de toekomst.” Op deze manier kan worden gewerkt aan verbetering van de kwaliteit, wordt vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd, faalkosten gereduceerd en een stap gezet in het verduurzamen van de varkensketen.

Bron: Agrifood Innovation

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Hoe ga jij dit jaar aan je mestverwerkingsplicht voldoen?
28 sep

Hoe ga jij dit jaar aan je mestverwerkingsplicht voldoen?

Bestuurlijk kader LTO brengt tweedaags bezoek aan Brussel
28 sep

Bestuurlijk kader LTO brengt tweedaags bezoek aan Brussel

Boekhorst neemt Groba voedersystemen over
27 sep

Boekhorst neemt Groba voedersystemen over

Is de bedrijfsopvolgingsregeling BOR veiliggesteld?
27 sep

Is de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) veiliggesteld?

Robuuste gelten de basis voor een gezonde en winstgevende zeugenpopulatie
26 sep

Robuuste gelten de basis voor een gezonde en winstgevende zeugenpopulatie

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleesvarkens

Bestuurlijk kader LTO brengt tweedaags bezoek aan Brussel

Bestuurlijk kader LTO brengt tweedaags bezoek aan Brussel

Boekhorst neemt Groba voedersystemen over

Boekhorst neemt Groba voedersystemen over

Wat vertellen bedrijven en banken aan boeren over de toekomst van de landbouw?

Wat vertellen bedrijven en banken aan boeren over toekomst van de landbouw?

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Beren

Bigvitaliteit

Biggenprijs

Bronstcontrole

Opfokzeugen

KI

Slachthuizen

Varkensprijzen

Vleesvarkens

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contactpagina
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Vakblad Varkensbedrijf
  • Winkelmand
  • Zomeractie 2023
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren