‘Wegen zonder weegschaal’ van Pieter Hoenderken is Het Beste Idee van Varkensland 2024. De publieksprijs wordt toegekend aan Jari Vogels en Sydney Schipper namens The Pig Story met hun idee voor ‘Sectorpromotie op maat’. De finale vond gisteravond 19 november plaats op Aeres MBO in Barneveld.
Wegen zonder weegschaal is Het Beste Idee van Varkensland
Gewicht, gewichtstoename, aflevergewicht. Gewicht speelt een belangrijke rol in de varkenshouderij. Het is namelijk een uitstekende indicator wat er met het dier aan de hand is. Groeit het dier te veel, klopt dan de voerconversie wel? Groeit het dier te weinig, dan kan dat betekenen dat er iets aan de hand is. Ook het aflevergewicht is belangrijk. De slachterij wil graag dieren met een uniform gewicht hebben. Kortom, de varkenshouder besteedt veel tijd aan het wegen van zijn dieren. Om dieren te wegen wordt gebruik gemaakt van traditionele weegschalen. Hier wordt het dier opgezet of overheen geleid. Naast de hoge kosten van dergelijke systemen, levert het ook veel stress op.
Hoe ontstond Wegen zonder weegschaal?
Het idee van Pieter Hoenderkerken is door AI te trainen een model te ontwikkelen dat op basis van een foto het gewicht wordt bepaald. Dergelijke foto’s kunnen worden gemaakt door een, eventueel mobiele, cameraopstelling ‘Hand Held’. Met een mobiele opstelling kan de varkenshouder naar de afdeling gaan om de gewichten van de dieren vast te stellen.
Pieter Hoenderken was veertig jaar als ICT-er actief, waarbij hij voornamelijk aan datacentra heeft gewerkt. Acht jaar geleden startte Pieter met een project voor het 4G-netwerk op het platteland en kwam hij in contact met agrariërs uit diverse sectoren. Zo kwam hij op het idee om een oplossing te bedenken die de varkenssector vooruit kan helpen.
Publieksprijs voor The Pig Story
Naast de onafhankelijke vakjury kon ook het publiek stemmen. Hierbij werd het idee van Jari Vogels (29 jaar) en Sydney Schipper (21 jaar) namens The Pig Story als favoriet verkozen. Zij bedachten ‘Sectorpromotie op maat’. Met een stroomschema en de PigStoryBuddy (een chatbot) kun je kijken hoe sectorpromotie bij jou past. Het is de bedoeling om laagdrempeliger te zijn, zodat alle varkenshouders mee kunnen doen. Waardoor het gemakkelijker is om stappen te zetten. “Kleine dingen kunnen ook genoeg zijn. Door een bericht te delen of te liken doe je ook al aan sectorpromotie”, aldus Jari Vogels.
De andere genomineerden en hun ideeën waren:
- Rainier van Gelderen, voor het vierde achtereenvolgende jaar finalist met een innovatie kwam met het idee ‘AI-assist helpt’. Een combinatie van interactieve AI, waar de varkenshouder of medewerker aan een hologram ‘Lexy’ een vakgerichte vraag kan stellen. Lexy is gekoppeld met diverse systemen op het varkensbedrijf, waar zij de informatie kan opzoeken. Lexy is volgens Van Gelderen geschikt voor alle typen varkenshouders, maar vooral voor zij die rust en overzicht willen. De innovator verwacht binnen nu en een half jaar de eerste proeffase te hebben doorlopen.
- Peter Reijnoudt presenteerde ‘MicroAktiv-BS voor meer rendement per dierplaats’. MicroAktiv-BS is een Nederlands product op basis van plant- en zeewierextracten en etherische olie. Deze samenstelling activeert de in de mest aanwezige bacteriën. Dit vermindert geurhinder en ammoniakuitstoot. “Goed voor mens en dier”, vertelt Reijnoudt. “Het is beter voor de luchtwegen, geeft meer comfort, een betere gezondheid, meer rendement en een betere voerconversie”, somt hij op. “Het kan bovendien net dat beetje extra vermindering van ammoniakemissie opleveren dat je nog nodig hebt.” Het product is niet alleen bij varkens inzetbaar, maar kan ook bij pluimvee en rundvee worden gebruikt.
- Roland van Asten, FlexiPigFloor. De gepatenteerde FlexiPigFloor biedt een innovatieve oplossing voor het herstellen van (versleten) betonnen roostervloeren, zodat deze weer voldoen aan de actuele eisen voor spleetbreedtes en dichtvloeroppervlak. Voor het herstel worden aluminium profielen, lijm en coating gebruikt. Resultaat is een mooie, strakke vloer die weer aan alle eisen voldoet en gemakkelijk schoon te maken is. Ziektekiemen hebben zo minder kans. Van Asten vertelt de eerste renovatie met de FlexiPigFloor vier jaar geleden te hebben gedaan. Deze vloer is nog steeds intact. De kosten voor een renovatie met FlexiPigFloor liggen tussen de 80 en 120 euro per vierkante meter.
- Het studententeam: Margo Zielman, Joanne Pennings en Anne-Myrthe van Zetten, bedacht het concept BitebBocker. De studenten kwamen tijdens de brainstormsessie van de studentenchallenge op het idee ‘staart coating’, wat staartbijten moet tegengaan. Uitval verlagen en dierwelzijn en diergezondheid verhogen middels een spray met vieze smaak. BiteBlocker is een spray die op de staart kan worden gespoten bij de eerste tekens van staartbijten. Er zit een vieze stof in waardoor de bijter het wel afleert om de volgende keer weer te bijten. Daarnaast bevat het een helende stof, die de wond helpt genezen. Het product is nog in ontwikkeling. De meest geschikte stoffen moeten bijvoorbeeld nog worden gevonden.
Verdere ondersteuning in ontwikkeling
Naast de eretitel en een fysieke bokaal, krijgt de winnaar van Het Beste Idee Van Varkensland kennis, ervaring en ondersteuning om het idee tot verdere realisatie te brengen. Voor de overige finalisten stelt de organisatie ook innovatie vouchers beschikbaar.
Innovatie rechtstreeks uit de praktijk
De jury, met als voorzitter senior onderzoeker Ingrid van Dixhoorn van WUR, gaf aan erg enthousiast te zijn over de ingezonden ideeën. “De pitches waren erg leuk gemaakt. Want ze zagen een breed scala aan ideeën, detectie, integratie van data, op maat advies en verschillende oplossing richtingen voor staarten, vloeren en geur. Eigenlijk het complete plaatje!”
De punten waar de jury de ideeën op beoordeelde waren:
- Draagt het bij aan verduurzaming?
- Helpt het de ondernemer toekomstbestendig te werken?
- Is het vernieuwend?
- Draagt het bij aan de verbetering van welzijn en gezondheid?
- Draagt het bij aan emissiereductie en is het opschaalbaar”
“Uiteindelijk was er één die toch meer scoorde dan de ander. En in dit idee zag de vakjury, meer kansen dan ontwikkelaar Pieter Hoenderken zelf zag. “Naast het wegen, het schatten zonder weegschaal, kun je met het principe nog meer activiteiten meten”, aldus Van Dixhoorn.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Gerben Hofman en Het Beste Idee Van Varkensland