• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

Hoe kan voedselverspilling voorkomen worden?

Vleesvarkens 22 april 2021

Voedselverspilling vindt in de hele productieketen plaats, maar consumenten spelen ook een belangrijke rol. Veel voedsel wordt thuis verspild. Door gedragsverandering – beter je inkopen plannen, meer zicht op de voorraad in huis – kun je die verspilling terugdringen.

Er wordt nog steeds te veel voedsel verspild, bij de oogst, tijdens opslag, transport in supermarkten en in de horeca. Maar ook bij de mensen thuis wordt voedsel verspild. In 2019 gooiden de Nederlandse consument in 2019 gemiddeld 34,4 kilo weg, zo blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Naast vast voedsel, wordt er ook 45,5 liter drinken per persoon verspild. En het lijkt lastig die verspilling terug te dringen.

Houdbaarheidsdatum

Veel voedsel (26,5 kilo) verdwijnt in het gft-afval. Ander voedsel verdwijnt via de composthoop, wordt gebruikt als diervoer of – dranken bijvoorbeeld – worden weggespoeld via gootsteen of toilet. Brood, zuivel, groene, fruit en aardappelen worden het meest verspild. Toch lukt het veel consumenten de voedselverspilling wel terug te dringen. Uit cijfers van het Voedingscentrum blijkt dat de hoeveelheid weggegooid voedsel in 2019 een 17% lager lag dan in 2016 (41,2 kilo) en 29% lager dan in 2010 (48,0) kilo. De consumenten kunt voedselverspilling voorkomen door wat beter te plannen bij het inkopen van boodschappen, door niet alleen af te gaan op de houdbaarheidsdatum THT (Ten minste Houdbaar Tot) of TGT (Te Gebruiken Tot), maar ook te ruiken en te proeven.

Boodschappenlijstje

Afgelopen jaar – tijdens de Coronacrisis – werd duidelijk dat het werkt om je inkopen beter te plannen. Uit een onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research bleek dat 20% van de consumenten in 2020 minder vaak verse groenten, vers fruit en maaltijdresten weggooiden. Een groot deel van de 1500 respondenten in het onderzoek gaven aan dat ze minder vaak boodschappen doen. Ze blijken dan vaker gebruik te maken van een boodschappenlijstje en laten zich minder vaak verleiden tot impulsaankopen. Mensen zijn meer thuis en koken vaker zelf. Ze kunnen meer tijd aan het koken besteden en houden minder maaltijdresten over. Veel mensen zeggen meer zicht te hebben op wat ze in voorraad hebben, waardoor ze minder vaak voedsel hoeven weg te gooien.

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies
4 dec

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL
3 dec

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 
3 dec

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Fundament voor duurzame zeugen
2 dec

Fundament voor duurzame zeugen

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector
2 dec

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleesvarkens

Markt open voor Braziliaans varkensvlees en pluimvee 

Markt open voor Braziliaans varkensvlees en pluimvee 

“Wij willen modern, gemengd en kleinschalig boeren”

“Wij willen modern, gemengd en kleinschalig boeren”

Varkensvleesprijzen 2025 onder druk door dalende producenten- en af-boerderijprijzen

Varkensvleesprijzen 2025 onder druk door dalende producenten- en af-boerderijprijzen

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Beren

Bigvitaliteit

Biggenprijs

Bronstcontrole

Opfokzeugen

KI

Slachthuizen

Varkensprijzen

Vleesvarkens

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025