• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

1.000 gram groei, geen doel maar het gevolg

Vleesvarkens 1 oktober 2021

Bij vleesvarkens vertoont de gemiddelde groei per dag een stijgende lijn. De magische grens van 1.000 gram komt steeds dichterbij. Hoe belangrijk is het om je als varkenshouder op dat doel te richten? Erwin Scholten, nutritionist en brijvoerspecialist, stuurt liever op marge.

De eerste tien jaar van deze eeuw lag de gemiddelde groei per dag van vleesvarkens onder de 800 gram. In 2020 was het landelijk gemiddelde gestegen naar 870 gram, terwijl de eerste bedrijven al over de 1.000 gram heen gingen. “Een mooie mijlpaal voor deze varkenshouders, zonder twijfel”, stelt Erwin Scholten. “Toch zegt het getal op zich weinig. Het wordt pas interessant als je de marges, denk aan voerwinst per kilo groei, op orde hebt.” En die marges zijn weer afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt en je bedrijfsvoering. In de regel geldt dat je moet streven naar de laagste voerkosten per kilogram groei.

Afhankelijk van bedrijf en strategie

Voor een gesloten bedrijf met relatief veel vleesvarkensplaatsen heeft het geen zin om de daggroei te verhogen om vervolgens langer leegstand te hebben. In zo’n geval kun je beter sturen op voerwinst per vierkante meter. En kijk ook naar je afleverstrategie. Bij het beren mesten kun je aan het eind van de ronde een enorm hoge daggroei halen. Te zwaar leveren levert vaak direct forse korting op en dat risico wil je liever niet lopen. Dan kun je beter genoegen nemen met een gecontroleerde daggroei aan het einde van de mestperiode zodat het aflevergewicht voorspelbaar blijft.

Vleesvarkens: Uniforme koppels

Eigenlijk moet het worden omgedraaid. 1.000 gram groei bepaalt niet je succes, maar is het gevolg van goede voerefficiency in combinatie met hoge voeropname. Het resultaat dat je krijgt wanneer het totaalplaatje klopt: de voeding, de omgeving en het stalklimaat, de genetica en de gezondheid. Voor de optimale voeropname geldt dat die zowel in nutriëntensamenstelling en hoeveelheid moet passen bij het gewicht van het varken.

Het resultaat van de koppel wordt bepaald door het ondereind. Maak daarom bij de opleg al een selectie en houd de lichtere biggen apart. De achterblijvers zijn erbij gebaat dat ze wat langer startvoer krijgen dan de voorlopers. Door te zorgen voor uniformiteit in de koppel kun je daar het voerschema op afstemmen en zo de optimale eiwitaanzet behalen.

Voldoende vreetruimte

Belangrijk voor een goede uniformiteit is dat alle varkens de gelegenheid krijgen voer op te nemen. In 5 uur tijd vreten varkens 50 procent van hun dagopname. De rest krijgen ze in de overige 19 uur binnen. Geef ze dus de kans om volgens dat ritme te vreten door de juiste voorwaarden te scheppen en voorkom dat ze van de bak geduwd worden. Zorg daarom voor voldoende vreetplekken of trogbreedte waardoor ook de wat lichtere, zwakkere varkens voldoende voer kunnen opnemen. Naast voer is ook de beschikbaarheid van voldoende vers water van goede kwaliteit een aandachtspunt. Als dat niet op orde is blijft de voeropname achter. “Kijk maar naar jezelf, als je alleen droge beschuit krijgt, eet je ook minder”, trekt Scholten de vergelijking.

Bron: Agrifrim

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies
4 dec

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL
3 dec

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 
3 dec

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Fundament voor duurzame zeugen
2 dec

Fundament voor duurzame zeugen

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector
2 dec

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleesvarkens

Markt open voor Braziliaans varkensvlees en pluimvee 

Markt open voor Braziliaans varkensvlees en pluimvee 

“Wij willen modern, gemengd en kleinschalig boeren”

“Wij willen modern, gemengd en kleinschalig boeren”

Varkensvleesprijzen 2025 onder druk door dalende producenten- en af-boerderijprijzen

Varkensvleesprijzen 2025 onder druk door dalende producenten- en af-boerderijprijzen

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Beren

Bigvitaliteit

Biggenprijs

Bronstcontrole

Opfokzeugen

KI

Slachthuizen

Varkensprijzen

Vleesvarkens

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025