• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

Naleving slachthuizen hoog, maar het kan nog beter

Hygiënesluis varkenshouderij Slachthuizen 29 januari 2019

De 23 grote roodvleesslachthuizen in Nederland leven de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid over het algemeen goed na. Toch is er vooral op het gebied van dierenwelzijn nog wel ruimte voor verbetering.

Het reinigen en ontsmetten van veewagens – een maatregel om verspreiding van dierziektes te voorkomen – is bij een aantal bedrijven een belangrijk zorgpunt. Dat blijkt uit de naleefmonitor roodvleesslachthuizen over de eerste 6 maanden van 2018 waarin per slachthuis is te zien hoe individuele slachterijen de regels naleven.

Bij rood vlees gaat het om vlees van varkens, runderen, kalveren, schapen, geiten en paarden. Er zijn momenteel 23 grote slachthuizen, die goed zijn voor 90 procent van de slacht in Nederland. In deze slachthuizen wordt continu toezicht gehouden door dierenartsen van de NVWA. De dierenartsen houden toezicht op naleving van de regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn en treden direct op bij overtredingen. Daarnaast voeren zij regelmatig steekproeven uit om te monitoren of het bedrijf de regels goed naleeft.

Voedselveiligheid en hygiëne

Hygiënisch werken is erg belangrijk voor de voedselveiligheid. De NVWA ziet dat bedrijven de eerste helft van 2018 blijkbaar meer aandacht zijn gaan besteden aan het voorkomen van verontreiniging. Zowel tijdens het slachtproces als tijdens inspecties van karkassen ziet de NVWA een duidelijke verbetering. De NVWA blijft er op toezien dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en grijpt in als de normen worden overtreden. Als een karkas verontreinigd is, moet het bedrijf direct maatregelen nemen om te voorkomen dat dit vlees bij de consument terecht komt. Ook moet het slachthuis de processen aanpassen om verontreiniging te voorkomen. De belangrijkste indicator voor hygiënisch slachten is mate van zichtbare verontreiniging op het eindproduct. Naleving op dit punt was tot 2017 flink gestegen tot 94%. In 2017 trad er een lichte daling op, maar in 2018 is de naleving weer terug op het eerdere niveau.

Dierenwelzijn

Uit de naleefmonitor blijkt dat de regels voor dierenwelzijn goed worden nageleefd. Toch ziet de NVWA dat er op het gebied van dierenwelzijn nog wel ruimte is voor verbetering bij het fixeren, bedwelmen en verbloeden van de dieren. Ook komt het nog wel eens voor dat veewagens overbelast zijn of dat dieren die te ziek of te gewond zijn om te vervoeren toch worden aangevoerd op het slachthuis. Voor dierenwelzijn bedraagt het gemiddelde naleefpercentage 97% procent.

Reiniging en ontsmetting van veewagens

Om verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen is het belangrijk dat veewagens grondig worden gereinigd en ontsmet (R&O) voordat zij het slachthuis verlaten om weer dieren op te halen. De NVWA ziet dat de naleving op dit punt bij een aantal bedrijven aanzienlijk is gedaald. Het is belangrijk dat bedrijven deze regels weer beter gaan naleven.

Bron: NVWA, 29-01-2019

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies
4 dec

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL
3 dec

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 
3 dec

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Fundament voor duurzame zeugen
2 dec

Fundament voor duurzame zeugen

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector
2 dec

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Afleidingsmateriaal varkens

Drinksysteem varkens

Hygiënesluis varkenshouderij

Kraamhokken

Luchtwassers

Stalhygiëne varkenshouderij

Stalklimaat varkensstal

Vrijloop kraamhok

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025