Een stalbrand is een ingrijpende gebeurtenis voor een varkenshouder, zijn gezin, omwonenden en betrokken hulpverleners. Moeten toezien dat grote aantallen varkens lijden en omkomen gaat niemand in de koude kleren zitten. Als het gaat om veiligheid van dieren streven varkenshouders, dierenbeschermers en overheid dezelfde doelen na. De route naar veiligere stallen wordt dan ook gezamenlijk afgelegd.
Afgelopen zomer is het nieuwe ‘Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022’ bekend gemaakt. Dit is een gezamenlijk project van de POV, de Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en LTO, in nauwe samenwerking met het Rijk. Hierbij wordt de aandacht vooral gevestigd op bestaande stallen. Het eerdere ‘Actieplan 2012-2016’ had voor nieuwbouwstallen de lat al hoog gelegd. Via zes programmalijnen worden de acties van het nieuwe Actieplan uitgezet. De voor varkenshouders belangrijkste vier worden hieronder toegelicht.
Brandveiliger maken van bestaande stallen
Verreweg de meeste stalbranden beginnen in de technische ruimte, vaak na kortsluiting. De varkenssector heeft elektrakeuringen opgenomen in het ketenkwaliteitssysteem. Dat betekent dat voor het overgrote deel van de varkensbedrijven een periodieke elektrakeuring verplicht is. Ook verzekeraars eisen steeds vaker elektrakeuringen voordat ze een stal in hun portefeuille opnemen. Varkenshouders kunnen niet meer om een elektrakeuring heen. Verder zijn er specifieke NEN normen ontwikkeld voor grotere brandcompartimenten (> 2500 m2 ) bij stallen. Dit zijn NEN 6060 en NEN 6079. Tot nu toe waren de eisen van gemeenten bij grote brandcompartimenten niet altijd hetzelfde.
Het introduceren van de NEN-normen moet ertoe leiden dat gemeenten eenduidiger omgaan met grote brandcompartimenten. De komende jaren zal blijken of de nieuwe NEN-normen in de praktijk voldoen. In het najaar van 2018 gaan de grootste veehouderijsectoren onderzoeken welke maatregelen ze nog meer bij bestaande stallen kunnen nemen, om de kans op een brand te verkleinen. Daarnaast is het ministerie van LNV op eigen initiatief aan het verkennen of het mogelijk is om aan bestaande stallen extra wettelijke eisen te stellen. De overheid verwacht de resultaten daarvan eind 2018.
Bewustwording
Bewustwording is een belangrijk middel om de brandveiligheid te bevorderen. Uit de evaluatie van het eerdere Actieplan blijkt dat veehouders regelmatig risicovolle werkzaamheden uitvoeren, zoals lassen, slijpen en dakdekken. Die werkzaamheden kunnen leiden tot stalbranden. Ook ongedierte bestrijding is een belangrijk thema omdat doorknagen van elektrische kabels een niet te onderschatten oorzaak van stalbranden blijkt. De toename van de zwarte rat baart daarbij zorgen. In het nieuwe Actieplan gaan de veehouderijsectoren samen met Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars bijeenkomsten voor veehouders organiseren om risico’s van brand in beeld te brengen en aandacht te vragen voor brandveiligheid.
Doelstelling is een breed scala aan bijeenkomsten, dat wil zeggen: ook in combinatie met verschillende aanverwante onderwerpen en aanhakend bij diverse bestaande bijeenkomsten. Concrete aanleiding is bijvoorbeeld de terugkoppeling van de ervaringen opgedaan bij de elektrakeuringen in kader van de kwaliteitssystemen.
Het hele bericht en veel meer anderen lezen? Vraag een proefabonnement aan!