Onlangs presenteerde de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) de cijfers over het antibioticagebruik in Nederland. Over alle sectoren heen is het verbruik ten opzichte van 2017 licht gedaald en ten opzichte van het referentiejaar 2009 zelfs met 63,8 procent afgenomen. Het gebruik van derde keuze-middelen is wederom heel laag.
Het totale verbruik in 2018 lag 0,4 procent lager dan in 2017. De grote winst zat dit jaar bij de kalver- en kalkoensector. De kalkoensector reduceerde 13,4 procent antibiotica en de kalversector (-5,4 procent). De melkveesector en de varkenssector noteerde een kleine krimp van 0,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarmee vlakt de reductie van de varkenshouderij in de afgelopen jaren af. Er is wel resultaat geboekt bij de speenbiggen. In 2017 was er nog een toename van het aantal bedrijven in het actiegebied. Dat was te herleiden naar nieuwe benchmarkwaarden die in 2016 geïntroduceerd werden. Het aantal bedrijven in de actiegroep is flink verminderd en van de 10 procent grootverbruikers bij speenbiggen is de DDDJ gedaald van 52,9 naar 44.
Colistine
Hoewel het verbruik van antibiotica stabiliseert, is er wel een toename van colistine gesignaleerd bij varkens. Het verbruik lag 22 procent hoger dan in 2017 en dat baart het expertpanel zorgen. Alle toename van colistineverbruik wordt als onwenselijk beschouwd en er is dan ook onderzoek gaande hoe het komt dat er meer colistine is afgezet.
Nieuwe benchmarkwaarden
Het jaar 2018 is het laatste jaar dat het antibioticumgebruik op bedrijven nog volgens de ‘oude’ benchmarkwaardensystematiek wordt beoordeeld. Vorig jaar heeft het expertpanel nieuwe benchmarkwaarden afgeleid die met ingang van 2019 zullen worden gehanteerd en in 2020 voor het eerst zullen worden gerapporteerd. Volgens SDa zullen de nieuwe benchmarkwaarden initiatieven moeten stimuleren waardoor het hoog gebruik bij bedrijven verder af zal nemen en in de nabije toekomst meer bedrijven een aanvaardbaar gebruiksniveau laten zien, aldus SDa.