Varkenshouders willen graag meer weten over de biestvoorziening van biggen door de moederzeug. Dit blijkt uit de interesse die varkenshouders hebben voor de meting die ForFarmers Hendrix hiervoor inzet: de Biest-Score®. Inmiddels nemen 85 bedrijven deel.
Vanwege het steeds hogere aantal biggen dat per zeug geboren wordt, hebben varkenshouders meer behoefte aan een handvat voor biestmanagement. Daarvoor is de Biest-Score® ontwikkeld. Dit meetinstrument brengt de hoeveelheid antistoffen die de big via de moedermelk binnenkrijgt in beeld. Zeugenhouders vinden het belangrijk hierover meer te weten, zodat ze hun biestmanagement kunnen verbeteren. Zonder dit inzicht is het lastig sturen op verbetering van de biestopname. De biestopname is te sturen via management en voeding. Afgelopen 3 maanden zijn er gegevens van 85 bedrijven verwerkt in de Biest-Score®. Dit is een signaal dat varkenshouders graag meer informatie hierover willen.
Meting geeft richting
Hebben de biggen veel antistoffen in hun bloed, dan hebben ze een hoge Biest-Score®. Zeker zo belangrijk als de individuele score is de spreiding van de hoeveelheid antistoffen in het bloed tussen de biggen uit een toom en tussen tomen. Dit geeft aan hoe goed de biest over de biggen wordt verdeeld. Daarom worden er van zes zeugen twee lichte, twee zware en twee gemiddelde biggen bemonsterd.
Eenvoudig meten
Voordeel van de meting van antistoffen in het bloed is dat het minder arbeidsintensief is dan het wegen van de biggen om te zien hoeveel biest ze opgenomen hebben. Om via het wegen goed inzicht in de biestopname te krijgen moet er gedurende de werpperiode dag- en nacht iemand beschikbaar zijn om de biggen te wegen. Bij de Biest-Score® worden nog wel gewichten geregistreerd, maar omdat het om het bruto gewicht gaat, hoeven er minder vaak biggen gewogen te worden en komt het tijdstip van wegen minder nauw.