Maandag 17 juni presenteerde de biologische sector haar ambitieagenda voor de kringlooplandbouw aan Minister Schouten. Belangrijk uitgangspunt hierin is de invoering van een “Bio-check” voor nieuwe wetgeving en beleid voor de landbouw.
Hierbij kijkt de overheid of de nieuwe gangbare wetgeving strijdig is met de productieregels voor de biologische landbouw, om te voorkomen dat nieuwe wetgeving ontwikkeling van biologische landbouw belemmert. In de ambitieagenda staan vijf thema’s waarmee ze de Nederlandse landbouw helpen in de transitie naar kringlooplandbouw.
Transitie van Nederlandse landbouw
De biologische sector wil graag een bijdrage leveren aan de transitie van de Nederlandse landbouw naar kringlooplandbouw en heeft daarvoor een agenda opgesteld, die vandaag met de minister gedeeld wordt. Deze omvat vijf thema’s, om de kringlooplandbouw verder te ontwikkelen:
1.Kringloopsluiting: mineralen in de kringloop houden voor gezonde bodem, water, lucht.
2.Systemen die samenwerken met de natuur: robuuste rassen in een robuust systeem, waardoor planten en dieren gezond blijven en geen middelen of medicijnen ingezet hoeven te worden.
3.Herstellen & bevorderen biodiversiteit: gerichte maatregelen om natuur en biodiversiteit te behouden, te herstellen en te vergroten.
4.Duurzaam bodembeheer & bemesting: een bodem die koolstof vasthoudt, beter bestand is tegen droogte, wateroverlast en bijdraagt aan de reductie van broeikasgassen.
5.Eerlijke prijsvorming in verbonden ketens: in verbonden ketens krijgen alle schakels (van boer tot aan de retail), die extra duurzaamheid leveren een faire prijs voor hun producten en diensten.
De biologische keten werkt samen met de natuur, met gesloten kringlopen en zonder kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Hiermee realiseren ze doelen zoals een rijke biodiversiteit, grote bodemvruchtbaarheid en schoon water. De kracht van de biologische sector is de samenwerking in de hele keten. Het Europees biologisch keurmerk maakt zichtbaar welke producten met meerwaarde door deze innovatieve keten geproduceerd worden.
Voedselproductie in harmonie met natuur, milieu en klimaat
Hiermee hoopt de sector aansluiting te vinden op de wensen van de minister. Minister Schouten wil voortaan voedsel produceren met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat, zegt ze vandaag in het AD. “Proeven met dierlijke mest, versoepeling van de veevoerregels en de aanpak van kortlopende pachtcontracten. Met die maatregelen wil minister Schouten de omslag maken naar 'kringlooplandbouw'. Een jaarlijkse investering van honderden miljoenen euro's moet daarbij helpen.”
Lees het artikel dat hierover op varkensbedrijf.nl verscheen.
Ambitieagenda
Bekijk online de volledige ambitieagenda.
Bron: BioNext