• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Eén derde van de zeugen niet in optimale conditie

Niet gecategoriseerd 12 april 2019

Te mager of te vet. Uit onderzoek blijkt dat 33% tot 50% van de zeugen niet in optimale conditie verkeert. Dit is nadelig voor het welzijn, de levensduur én reproductieresultaten van de zeug, maar ook voor de portemonnee van de zeugenhouder. Op een bedrijf met 1.000 zeugen loopt het financiële nadeel al snel op naar ruim € 23.000,-. Tijd om in actie te komen.

Te magere zeug is niet gericht op reproductie

De lichaamsconditie van een zeug scoren we op een schaal van 1 tot 5. Waarbij een conditiescore van 1 te mager is en 5 te vet. Belangrijke opmerking daarbij is dat conditie en gewicht van de zeug niet hetzelfde zijn. Maar met inachtneming van pariteit en productiefase bij de moderne, vleesrijke zeug is het gewicht wél een goede indicator voor haar conditie. Een zeug met conditie 1 staat in de overlevingsstand: haar lichaam is niet gericht op reproductie, er zijn minder vruchtbare eitjes en het risico op terugkomen is groter. Als ze wel drachtig raakt, krijgt ze vaak een kleinere toom en is de melkproductie niet optimaal. Gebeurt dit al in de eerste worp, dan ondervindt ze hier de rest van haar leven schade van. Een te magere zeug levert € 65,- per jaar minder op door slechtere reproductiecijfers.

Te vette zeugen vormen hoogste kostenpost

Te vette zeugen vormen hoogste kostenpost

Een zeug met een conditiescore van 5 is te vet en dat kost dubbel geld. Enerzijds krijgt een te vette zeug problemen in de kraamstal. Het geboorteproces verloopt trager doordat de oxytocine (hormoon dat de geboorte op gang brengt) over meer kilo’s lichaamsgewicht verdeeld wordt en de weeën daardoor zwakker zijn. Gevolg is een daling van 0,5 levend geboren biggen. Doordat ze haar warmte niet kwijt kan, daalt de voeropname in het kraamhok. De melkproductie komt zo slechter op gang en de biggen krijgen te weinig biest en melk. Anderzijds heeft een te vette zeug in de dracht te veel voer gevreten, waardoor haar voerkosten stijgen. In totaal resulteert een te vette zeug in een kostenpost van € 75,- per zeug per jaar. Op een bedrijf met 1.000 zeugen waarvan 33% van de zeugen te mager of te vet is betekent dit 333 zeugen * € 70,- = € 23.310,- aan inkomstenderving op jaarbasis.

heel

Voeren naar behoefte

Een zeug in optimale conditie houden is makkelijker gezegd dan gedaan. Want voeren naar behoefte vergt vakmanschap én arbeid. Als varkenshouder heb je een aantal opties om hierop te sturen:

  1. Handmatig voeren: dagelijks beoordeelt u de conditie van de zeugen en u stelt de voercurve individueel bij. Dit is een arbeidsintensieve klus en moet telkens door dezelfde persoon gebeuren om verschil in beoordeling te voorkomen.
  2. Voeren met een voerstation: bij aanvang dracht bepaalt u de conditie van de zeug en u zet haar op een bijpassende voercurve. Bij de volgende conditiebeoordeling (meestal na 60 dagen dracht) weet u of de voergift het gewenste effect heeft gehad. Is dat niet het geval, dan is het lastig om in de tweede fase van de dracht nog bij te sturen.
  3. Handmatig spekdikte meten: om de paar weken meet u de spekdikte van de zeugen. Op basis van de absolute waarde én de toename in spekdikte past u de voercurve aan. Een nadeel is uiteraard dat dit veel arbeid vergt. Bovendien is de moderne zeug vleesrijk en zegt de absolute waarde van de spekdikte niet alles over haar conditie.
  4. Handmatig wegen: u weegt alle zeugen ééns per twee à drie weken op een weegschaal. Op basis van een objectieve meting van de gewichtstoename stelt u de voercurve bij.
  5. Automatische gewichtsmonitoring: de zeugen worden dagelijks automatisch gewogen in het voerstation. Dieren met onvoldoende gewichtstoename komen op een attentielijst, zodat u direct de voercurve voor deze zeugen kunt bijstellen. Zo zijn uw zeugen met 60 dagen dracht in de juiste conditie. In de toekomst is het wellicht zelfs mogelijk dat de voercomputer zélf de voergift optimaliseert.

Automatisering loont

Het belang van voeren naar behoefte neemt toe. We vragen een topprestatie van de zeug en daar hoort een top(sport)conditie bij. Tegelijkertijd is vakbekwaam personeel schaars. Automatisering van processen helpt u om met beperkte arbeid goede resultaten te halen. Zo houdt u uw bedrijf zowel technisch als financieel in goede conditie.

Bron: Nedap

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Dit jaar nog fiscaal voordeel bij bedrijfsovername met de BOR
27 jan

Dit jaar nog fiscaal voordeel bij bedrijfsovername met de BOR

Onderzoek waterstofproductie op boerenerf mogelijk interessant
27 jan

Onderzoek waterstofproductie op boerenerf mogelijk interessant

Is geur te meten met sensoren?
27 jan

Is geur te meten met sensoren?

Bijna de helft van de agrariërs in het bezit van zonnepanelen
27 jan

Bijna de helft van de agrariërs in het bezit van zonnepanelen

De Valk Wekerom en ABZ De Samenwerking intensiveren
26 jan

De Valk Wekerom en ABZ De Samenwerking intensiveren samenwerking

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Dit jaar nog fiscaal voordeel bij bedrijfsovername met de BOR

Dit jaar nog fiscaal voordeel bij bedrijfsovername met de BOR

Onderzoek waterstofproductie op boerenerf mogelijk interessant

Onderzoek waterstofproductie op boerenerf mogelijk interessant

Is geur te meten met sensoren?

Is geur te meten met sensoren?

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Afrikaanse varkenspest

Brachyspira

Hittestress varkens

Mengvoer

MRSA

Mycoplasma

PRRS

Speendiarree

Staartbijten

Trilbiggen

Varkensrechten

Zinkoxide

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
Vakpartner Topigs Norsvin
AHV
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contactpagina
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Vakblad Varkensbedrijf
  • Winkelmand
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren