Het afgelopen jaar heeft de POV vooral tijd en aandacht besteed aan het opbouwen van de nieuwe organisatie en de vereniging. Een nieuw Dagelijkse en Landelijke bestuur is gekozen; evenals zeven regiobesturen. Met veel jonge bestuurders die geworteld zijn in hun regio. Allen zijn zij officieel van start gegaan per 1 januari 2018. Met het benoemen van bestuurders is een nieuwe mijlpaal bereikt om in de varkenshouderij tot één gezamenlijke belangenbehartiging te komen.
Motor starten
De auto staat klaar; de motor kan worden gestart. Nu is het moment om op pad te gaan, andere partijen te ontmoeten en daarmee de samenwerking aan te gaan. De POV streeft naar het verbeteren van het economisch rendement, het vergroten van het maatschappelijk draagvlak en het versterken van onze taak als belangenhartiger. Dat laatste door intensief samen te werken met andere belangenhartigers zoals LTO Nederland en de agrarische vakbonden.
Navigatie aan
De Coalitie Vitalisering Varkenshouderij met Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rabobank en POV fungeert als de navigatie en moet zorgen dat de varkenshouderij op de plaats van bestemming aankomt. De Coalitie heeft als opdracht om te komen tot een goede uitvoering, afronding en verantwoording van de EU-regelingen. Daarvoor is het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij opgesteld. Samen met partners uit de periferie komt de Coalitie in 2018 tot volledige uitvoering van het Actieplan.
Vliegwiel
De vijf EU-regelingen in het Actieplan maken de vitalisering van de varkenshouderij concreet én zichtbaar. De regelingen zijn: Stimulering Mestverwerking, Fosfaatreductie Varkenshouderij, Ketenconcepten, Ruimtelijke Omgevingskwaliteit en Ketenkwaliteitssysteem. De meeste regelingen zijn reeds in gang gezet; de regeling Ketenkwaliteitssysteem start begin 2018. Met de regelingen is een vliegwiel in werking gezet. De uitwerking van de regelingen zal dusdanig zijn dat het vliegwiel steeds harder gaat.
Profijt
Uiteindelijk heeft iedere varkenshouder hier profijt van. Dat kan zijn doordat via de regelingen er vestigingsruimte wordt gecreëerd en bedrijven zonder perspectief kunnen stoppen, er nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan, er kostenbesparingen zichtbaar worden, productinnovaties tot stand komen, weerstanden in de maatschappij bespreekbaar worden en de varkenshouderij een steviger marktpositie kan innemen. De uitvoering van de regelingen vindt altijd plaats in samenwerking met andere partijen.
De POV heeft ook een onderzoeksagenda opgesteld met partners uit de periferie en de overheid. De nadruk in deze agenda ligt op diergezondheid en dierenwelzijn. In 2018 wordt de agenda uitgevoerd.
Bestemming
De varkenshouderij bestaat uit een breed palet aan ondernemers. Met elk hun eigen specialiteiten en inzichten. De POV koestert deze diversiteit en geeft hier ruimte aan. Dit houdt ons scherp en alert. Door deze diversiteit is het gelukt om te komen tot een stevige eenheid, een organisatie die één krachtig varkensgeluid laat horen. In 2018 zal dit geluid regelmatig worden gehoord. De POV is vanuit Coalitie-verband bezig met een strategisch communicatie- en promotieplan voor de sector en zal deze ook tot uitvoering brengen. De communicatie zal bijdragen aan het bereiken van de bestemming: een gunstig ondernemersklimaat waar de varkenshouderij kan groeien naar een gezonde en maatschappelijk gewaardeerde sector.