Vroege of hoge vervangingspercentages van zeugen hebben een negatief effect op de gezondheid en de winstgevendheid van een varkenshouderij op lange termijn, zegt Dr. Mark Wilson, voortplantingsfysioloog voor varkens bij de Zinpro Corporation.
"Economische studies op basis van de netto contante waarde tonen aan dat er op z'n minst drie succesvolle worpen nodig zijn voordat een vervangende gelt zichzelf terugbetaalt," rapporteert Wilson.
Hoewel kosten-batenanalyses aantonen dat het beoogde percentage geïntroduceerde gelten ongeveer 35% moet zijn om de pariteitverdeling van een koppel te behouden en de opbrengst te optimaliseren, liggen de huidige vervangingspercentages op ca. 50-65% per jaar.
Naarmate meer jonge gelten worden afgevoerd, moeten oudere minder productieve zeugen aangehouden worden om de fokdoelstellingen te behalen en worden nog jongere gelten, die niet voldoende geacclimatiseerd en gevaccineerd zijn, gedwongen te werpen en deze vervangingen de gezondheidstoestand van het koppel in gevaar brengen.
Protocollen voor de ontwikkeling van gelten
Vaak wordt, het belang van de bijdrage van de ontwikkeling van de gelt op de levensduur als zeug en de opbouw van de zeugenstapel, onderschat. Uit onderzoek blijkt dat varkenshouders al moeten beginnen met het ontwikkelen van hun vervangende gelten bij 18 kg om hun levenspotentieel en levensduur binnen het koppel te maximaliseren. Eenvoudige veranderingen leggen een stevig fundament.
"We hebben ontdekt dat we het percentage afgevoerde zeugen binnen de zeugenstapel met maximaal 50% kunnen verbeteren door middel van een aantal eenvoudige veranderingen, zoals meer hokruimte per varken, het gebruik van betere vloeren en het voeren van een uitgebalanceerd rantsoen, dat het sporenmineralencomplex zink, mangaan en koper bevat", zegt Wilson. “Availa®Sow helpt varkenshouders in deze behoefte te voorzien."
Kleine stapjes leiden tot grote veranderingen
Een lage vruchtbaarheid heeft vaak tot gevolg dat zeugen te vroeg uit het koppel gehaald worden. Een aantal factoren die lage vruchtbaarheid veroorzaken worden door kreupelheid bevorderd. Over het algemeen wordt bij 15-40% van de in ontwikkeling zijnde gelten klauwletsel aangetroffen. Klauwenletsels in combinatie met ontstekingen veroorzaken pijn en stress, die direct van invloed zijn op de voortplantingsprestatie.
Recente rapporten van vijf varkensbedrijven in Spanje laten zien dat het toevoegen van een spoorelementencomplex (zink, mangaan en koper) aan het rantsoen van zeugen het afvoerpercentage van jonge gelten en zeugen als gevolg van kreupelheid en voortplantingsproblemen drastisch vermindert.
In het begin bereikte 42% van de gefokte gelten niet eens de derde worp. Binnen twee jaar daalde dat percentage tot 23%. Een verbetering van de afvoer van jonge zeugen door deze maatregel van bijna 50%.
Meer informatie? Bezoek Zinpro.com,
neem contact op met je voerleverancier
of mail Jan van der Meer, jvdmeer@zinpro.com