Varkens, kippen en vleeskalveren worden volgens veehouders vaker ziek, omdat zij worden gedwongen steeds minder antibiotica te gebruiken.
Onder druk van de politiek is het antibioticagebruik in de veehouderij de afgelopen 5 jaar meer dan gehalveerd. Boeren en dierenartsen stellen dat de ondergrens is bereikt. "Nog meer druk om antibioticagebruik terug te dringen, leidt ertoe dat de gezondheid en het welzijn van dieren verder in het nauw kan komen”, zegt Maartje Kramer, bestuurder van dierenartsenorganisatie KNMvD.
Volksgezondheid
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft ‘signalen ontvangen’ dat veehouders met meer zieke dieren kampen, laat haar woordvoerder weten. "Ze zal onderzoek laten doen naar de gevolgen van het beleid om antibiotica te verminderen op de gezondheid en het welzijn van dieren. Het belang van de volksgezondheid staat voorop."
De antibiotica die nodig zijn om dieren die in grote aantallen dicht op elkaar leven gezond te houden, zijn voor de gezondheid van mensen juist een risico. Want de grote hoeveelheid antibiotica die in de stallen wordt gebruikt, leidt ertoe dat bacteriën er resistent voor worden.
Resistente bacteriën
"Vanuit een menselijk perspectief zou antibiotica in de veehouderij tot een absoluut minimum moeten worden gereduceerd”, zegt arts en hoogleraar microbiologie Jan Kluytmans. "Antibioticaresistente bacteriën die in stallen ontstaan, zijn voor ziekenhuizen een serieus probleem."
Wakker Dier is echter bezorgd. "Door de volgepropte stallen en hoge groeisnelheid in de vee-industrie worden dieren ziek. Die verdienen een goede behandeling", stelt een woordvoerder van de organisatie. "Je kunt niet zomaar de medicijnen wegnemen."
Foto: Alan Goudy
Meer informatie
Hoofdkantoor De Gelderlander
Winselingseweg 10
6541 AK Nijmegen
T.: 024-3650611
E.: lezersredactie@gelderlander.nl
W.: www.gelderlander.nl