Het waren de varkenshouders die als eerste constateerden dat varkens beter groeien met CCM van Dentmais. Pas daarna ging de wetenschap aan de slag, op zoek naar meetbare resultaten. Zichtbare deeltjes van maiskorrels in de mest wezen erop dat de CCM niet altijd optimaal werd benut. Dit betekent meer krachtvoerkosten bij een mindere groei, ofwel een lagere voederconversie. Amerikaanse onderzoekers maakten het vergelijk tussen CCM van Dent- en Flintmais. Het gaat daarbij vaak om kleine percentages die grote (financiële) gevolgen kunnen hebben. Zo bleek dat bij CCM van Dentmais de opname iets minder was, terwijl de groei juist verbeterde.
De benutting van zetmeel bij CCM van Dentmais is anders dan bij Flintmais. Door een hoger aandeel prolamine (Zeïne) in de Flint maiskorrel zijn de zetmeeldeeltjes meer aan elkaar verkleefd. In de Dent maiskorrel liggen deze zetmeeldeeltjes losser van elkaar gegroepeerd. De Dent maiskorrel is daardoor zachter, waardoor deze beter in de varkensmaag verteert. Uit de onderstaande proef kunnen we concluderen dat de opname / groei een verbetering te zien gaf van maar liefst 5%.
Voerproef dent- versus flint CCM bij varkens
Een CCM-ras vraagt om extra kwaliteitseisen
De laatste 10 jaar hebben diverse nieuwe schimmelvarianten hun intrede gedaan in ons land. Als oorzaak wordt regelmatig genoemd de opwarming van ons klimaat en de verschraling van de bodem. Zo wordt sinds enkele jaren Maiskopbrand gesignaleerd. Een zeer hardnekkige schimmel waarvan de sporen door de wortels worden opgenomen en de ontwikkeling van de kolf belemmert. Schimmels ontwikkelen zich meestal op het veld en worden met het oogsten meegenomen. Belangrijk is te letten op de aanwezigheid van Fusariumaantasting in de kolf, deze kan nl. gepaard gaan met de vorming van mycotoxines die zeer schadelijk zijn voor varkens. De kolven van CCM-rassen die Pioneer adviseert, hebben een adequate bescherming door het schutblad. Hierdoor krijgen schimmels weinig kans zich in de kolf te nestelen. Naast schimmelresistenties spelen ook de onderstaande planteigenschappen en teeltmaatregelen een belangrijke rol bij de teelt en keuze van een CCM-ras:
• tijdige zaai
• lagere zaaidichtheid; 90.000 of iets minder
• goede droogteresistentie
• goede stevigheid en stengelrotresistentie
• resistent tegen stengelbreuk
PACTS resultaten
Pioneer beproeft sinds vele jaren haar rassen onder praktijkomstandigheden in de regio. Deze PACTS-proefvelden geven een betrouwbaar beeld van de prestaties van de nieuwe Pioneer genetica. Naast rassen als PR39F58 en P8000, die beiden veel worden ingezet als CCM-mais geeft de onderstaande tabel een goed beeld van de prestaties van onze nieuwe rassen voor de CCM productie.
Meerjarige PACTS resultaten (2017-2018) Pioneer korrel- en CCM-mais
* Ras is enkel getest gedurende 2 jaar
Pioneer is bereid voor varkenshouders in studieclubs of in samenwerking met de loonwerker / handel dit onderwerp nader toe te lichten en te onderbouwen.
Voor meer informatie, neem contact op met:
Zuid- en West-Nederland
Eugène Houben
Mobiel: 06 – 51 35 11 33
Noord- en Oost-Nederland
Oscar Koppelman
Mobiel: 06 – 10 34 75 72