• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Hoe kan voedselverspilling voorkomen worden?

Vleesvarkens 22 april 2021

Hoe kan voedselverspilling voorkomen worden?

Voedselverspilling vindt in de hele productieketen plaats, maar consumenten spelen ook een belangrijke rol. Veel voedsel wordt thuis verspild. Door gedragsverandering – beter je inkopen plannen, meer zicht op de voorraad in huis – kun je die verspilling terugdringen.

Er wordt nog steeds te veel voedsel verspild, bij de oogst, tijdens opslag, transport in supermarkten en in de horeca. Maar ook bij de mensen thuis wordt voedsel verspild. In 2019 gooiden de Nederlandse consument in 2019 gemiddeld 34,4 kilo weg, zo blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Naast vast voedsel, wordt er ook 45,5 liter drinken per persoon verspild. En het lijkt lastig die verspilling terug te dringen.

Houdbaarheidsdatum

Veel voedsel (26,5 kilo) verdwijnt in het gft-afval. Ander voedsel verdwijnt via de composthoop, wordt gebruikt als diervoer of – dranken bijvoorbeeld – worden weggespoeld via gootsteen of toilet. Brood, zuivel, groene, fruit en aardappelen worden het meest verspild. Toch lukt het veel consumenten de voedselverspilling wel terug te dringen. Uit cijfers van het Voedingscentrum blijkt dat de hoeveelheid weggegooid voedsel in 2019 een 17% lager lag dan in 2016 (41,2 kilo) en 29% lager dan in 2010 (48,0) kilo. De consumenten kunt voedselverspilling voorkomen door wat beter te plannen bij het inkopen van boodschappen, door niet alleen af te gaan op de houdbaarheidsdatum THT (Ten minste Houdbaar Tot) of TGT (Te Gebruiken Tot), maar ook te ruiken en te proeven.

Boodschappenlijstje

Afgelopen jaar – tijdens de Coronacrisis – werd duidelijk dat het werkt om je inkopen beter te plannen. Uit een onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research bleek dat 20% van de consumenten in 2020 minder vaak verse groenten, vers fruit en maaltijdresten weggooiden. Een groot deel van de 1500 respondenten in het onderzoek gaven aan dat ze minder vaak boodschappen doen. Ze blijken dan vaker gebruik te maken van een boodschappenlijstje en laten zich minder vaak verleiden tot impulsaankopen. Mensen zijn meer thuis en koken vaker zelf. Ze kunnen meer tijd aan het koken besteden en houden minder maaltijdresten over. Veel mensen zeggen meer zicht te hebben op wat ze in voorraad hebben, waardoor ze minder vaak voedsel hoeven weg te gooien.

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Het geld gaat naar de tuinbouw, de wijnbouw, de pluimveehouderij en de varkenshouderij.
8 aug

Duitsland: steun aan de varkenshouderij uit de crisisreserve

8 aug

Varkensvleesprijs met 5,5 procent gestegen per ton in mei 2022

Combinatie windmolen en zonnepanelen drukt energierekening met 3.000 euro per maand
5 aug

Combinatie windmolen en zonnepanelen drukt energierekening met 3.000 euro per maand

FDF wil risico's AVP-insleep verkleinen en begint zelf met PCR testen
4 aug

FDF wil risico's AVP-insleep verkleinen en begint zelf met PCR testen

Uitkomst Nijkerker beraad: Agrarische partijen op één lijn
4 aug

Uitkomst Nijkerker beraad: Agrarische partijen op één lijn

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleesvarkens

Het geld gaat naar de tuinbouw, de wijnbouw, de pluimveehouderij en de varkenshouderij.

Duitsland: steun aan de varkenshouderij uit de crisisreserve

Varkensvleesprijs met 5,5 procent gestegen per ton in mei 2022

Slachtblikken

Rusland: varkensvleesproductie stijgt

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Beren

Bigvitaliteit

Biggenprijs

Bronstcontrole

Opfokzeugen

KI

Slachthuizen

Varkensprijzen

Vleesvarkens

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
Vakpartner Topigs Norsvin
AHV
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contactpagina
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2022 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Vakblad Varkensbedrijf
  • Winkelmand
  • AHV Benelux
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren