Volgens Roy Janssen van Natuurlijk Daglicht is het nu hét moment om te investeren in daglichtbuizen. “Het is een goede oplossing om te voldoen aan de eisen van het Beter Leven Keurmerk, ze brengen licht binnen en houden de warmte buiten. Subsidie en fiscale regelingen kunnen de aanschaf extra aantrekkelijk maken.”
Hoe werkt een daglichtbuis?
De daglichtbuis werkt met een prismavormige, diamantvormige lichtinlaat die het daglicht opvangt en via een hoogreflecterende buis de stal in leidt. Dit zorgt voor een diffuse verdeling van het licht, waardoor het licht de hele dag door gelijkmatig in de stal verspreid wordt. Het maakt niet uit vanuit welke hoek de zon op de stal schijnt.

“Ander groot voordeel van daglichtbuizen is dat er door de buizen geen warmte de stal binnenkomt. In de zomer kan het op een dak wel zeventig tot tachtig graden Celsius worden. Die warmte wil je met je goed geïsoleerde dak zoveel mogelijk buiten houden. Dan is een daglichtbuis een goede mogelijkheid om natuurlijk licht naar binnen te laten. De buis is luchtdicht afgewerkt aan de binnenkant, terwijl hij aan de bovenkant kan ademen. Dit is heel anders dan bij lichtplaten. Die zijn dan wel goedkoper, maar onder een lichtplaat kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Hittestress kan het gevolg zijn. Daarnaast vragen lichtplaten meer arbeid, voor een strakke afwerking aan de binnenzijde,” noemt Janssen nog een voordeel.
Energiebesparing
Janssen benadrukt dat daglichtbuizen niet alleen voordelen bieden in warme perioden. Ook in de winter heeft de varkenshouder er profijt van. “Met daglichtbuizen ben je verzekerd van een optimale isolatie rondom je daglichtvoorziening. Dat scheelt in het energieverbruik. Dat scheelt in de kosten en daarnaast kunnen varkenshouders ook nog eens gebruik maken van veertig procent Energie-investeringsaftrek. Rabobank verstrekt daarbovenop nog eens 12,5 procent duurzaamheidsbijdrage,” zegt Janssen.
Hoeveel daglichtbuizen nodig?
Natuurlijk Daglicht maakt voor geïnteresseerde varkenshouders een gratis offerte. Janssen: “wij sturen daarvoor een formulier dat ze kunnen invullen en geven op basis daarvan een advies met prijsindicatie af. Bij interesse komen we vervolgens langs voor een definitief advies en offerte. Na montage zorgen we ook dat de varkenshouder de benodigde documenten krijgt die nodig zijn voor bijvoorbeeld het Beter Leven Keurmerk.”
Hoeveel en welke daglichtbuizen nodig zijn hangt af van het type afdeling, de hoogte van de stal en hoeveel daglicht er al op andere manieren binnenkomt. Met deze informatie kan een lichtplan worden gemaakt, waardoor precies bekend is hoeveel lux er waar op de grond valt. “De meeste varkenshouders die bij ons aankloppen willen voldoen aan de eisen van Beter Leven 1 Ster. Wij geven dan een advies voor daglichtvoorziening waarmee de varkenshouder aan die eisen voldoet”, vertelt Janssen.

Altijd een bijpassende dakplaat
Voor een goede montage en een dito isolatie is het essentieel dat de plaat waarin de daglichtbuis zit goed aansluit op de gebruikte dakbedekking. Janssen vertelt altijd de bijpassende dakplaat te kunnen leveren, of het nu om metaal of om golfplaten gaat. “Principe is dat wij er een bestaande plaat uithalen en in plaats daarvan de plaat met de daglichtbuis op zijn plaats schuiven. Je kunt ook met een plakplaat gaan werken. Goedkoper, maar in onze ogen geen goede oplossing. Wij gaan liever voor kwaliteit en kunnen daardoor ook tien jaar garantie geven.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Natuurlijk Daglicht