In Nederland schommelt de pH van drinkwater op varkensbedrijven tussen de 6,4 en 8,2. De pH van drinkwater heeft direct effect op vertering, darmgezondheid en rendement, zo weet onafhankelijk nutritionist Fons Hulsman van FarmNutritie.
“Voor een optimale vertering moet de maag-pH 3,5 à 4,0 zijn. Heb je dan een voer-watermix met een hoge buffercapaciteit, dan blijft de pH in de maag te hoog. Gevolg: er wordt minder eiwit afgebroken tot peptiden en aminozuren. Dit heeft effect op het rendement.”
Een hoge buffercapaciteit kan volgens Hulsman voortkomen uit (bi)carbonaten in water/grondstoffen, zoals natriumbicarbonaat en calcium(bi)carbonaat. “Die neutraliseren zuur en maken het lastiger om de maaginhoud voldoende te verzuren.”
Hulsman houdt met FarmNutritie bij het samenstellen van een maatvoer voor een optimaal rendement rekening met de pH van het drinkwater op het bedrijf. Hij stuurt op buffercapaciteit per voersoort. “Resultaat: sneller naar het pH-doel in de maag, een betere voerefficiëntie, minder darmproblemen en meer rendement”, aldus de adviseur.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: beeldarchief Prosu BV




