Er worden van alle kanten ideeën aangereikt, maar om stappen te kunnen zetten, dienen we als sector samen te werken. Dat was de boodschap op het Varkenssymposium ‘Varkenshouderij op voorsprong’, begin februari in Gemert. Een zaal vol gemotiveerde varkenshouders vormde de voedingsbodem van deze bijeenkomst, georganiseerd door onder andere Voergroep Zuid, Topigs Norsvin, AgroVision, DAC ZuidOost en Westfort.
Over één ding waren de sprekers op deze bijeenkomst het duidelijk eens: voor een toekomstbestendige varkenshouderij is de samenwerking tussen varkenshouders en hun voerleveranciers, dierenartsen, kennishouders op het gebied van genetica en het gebruik van data, cruciaal.
“Er zijn steeds meer databronnen op je bedrijf, maar het is belangrijk om dit in relatie te zien met andere informatie”, meent Twan van Dijk, dataspecialist bij AgroVision. “Door je data op een rijtje te hebben, voordat erfbetreders langskomen, ga je voorbereid het gesprek in, duren afspraken minder lang en levert het gesprek meer op.” Een programma als AgroVision kan nieuwe technologieën, met vaak een specifieke focus, verbinden, zodat varkenshouders deze gegevens kunnen integreren en implementeren op hun bedrijf.
“Sturen is niet hetzelfde als resultaten berekenen”, laat Van Dijk weten. Hiermee duidt de dataspecialist op het verwerken van gegevens. “Van oudsher wordt gewerkt met gemiddelden, maar om effectief te kunnen sturen, is het belangrijk om naar het verloop van processen te kijken. Afwijkingen dienen tijdig te worden bijgestuurd, want dit zijn de gevallen die geld kosten.”
Data inzetten
Diedrich Hendrickx is varkensdierenarts bij DAC ZuidOost. Hij sluit zich aan bij het belang van data op een varkensbedrijf. “Data maken het mogelijk om veranderingen eerder op te merken in een stal, maar goed deze gegevens inzetten is cruciaal. Een varken heeft namelijk altijd gelijk, maar data doet zijn verhaal.” Hiervoor deelt de dierenarts vijf tips:
1. Maak data inzichtelijk en bruikbaar voor iedereen op je bedrijf.
“Zorg ervoor dat medewerkers ook inzicht hebben in deze gegevens, zodat het echt kan worden gebruikt in de stal.”
2. Zorg dat je altijd op dezelfde manier data verzamelt.
“Om data te kunnen opvolgen en vergelijken, dien je data consequent te verkrijgen.”
3. Check met data of je onderbuikgevoel klopt.
“Soms kan het zo zijn dat de varkens in de stal gezond lijken, maar uit de data blijkt dat er een onderliggend probleem speelt. Met data kun je anticiperen en problemen verhelpen.”
4. Zet technische data tegenover veterinaire data.
“Door gegevens te combineren, kun je achterhalen op welke gebieden laaghangend fruit het meest gemakkelijk te plukken is.”
5. Evalueer altijd de genomen maatregelen.
“Het nemen van maatregelen kost geld. Door dit te evalueren, kom je erachter of je investering juist uitpakt. Maar doe het ook voor je werknemers. Nieuwe werkzaamheden kosten vaak meer tijd. Het is daarom belangrijk om terug te koppelen wat het oplevert, zodat je mensen gemotiveerd blijven.”
Kansen in voerefficiëntie
Op het gebied van voerefficiëntie zijn er nog veel kansen te behalen, laat Bas Philipsen, Manager Nutritie & Innovatie bij Voergroep Zuid, weten. Deze ontwikkelingen dienen SLIM te zijn: Snel en effectief, Levert toegevoegde (financiële) waarde, In de stal getest, Meerdere kennispartijen. Voorbeelden van ontwikkelingen bij Voergroep Zuid zijn het verhogen van het vezelgehalte in voeders, optimalisatie van het calciumgehalte in het voer voor zeugen en het gebruik van middellange vetzuurketens (MCFA’s) die een antibacteriële werking hebben tegen Streptokokken-soorten. “Maar deze innovaties zijn nog maar het begin. We gaan hier nog verder onderzoek naar doen. Er is namelijk nog heel veel mogelijk om voerefficiëntie te optimaliseren. Hiervoor is kennis van verschillende partijen nodig, zodat we gedeelde uitdagingen kunnen tackelen”, aldus Philipsen.
Aan de groep varkenshouders werd dan ook de oproep gedaan om na te denken over de mogelijkheden van samenwerkingen op hun bedrijf. “Nodig verschillende erfbetreders uit op je bedrijf. Werk samen, deel kennis en investeer tijd in werkgroepen. Op deze manier kunnen we de varkenshouderij op voorsprong zetten.”
Tekst: Kim Sjoers