• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

Minder antibioticaresistentie bij landbouwhuisdieren

Antibioticareductie varkenshouderij 1 juli 2022

Darmbacteriën in landbouwhuisdieren zijn de afgelopen tien jaar steeds minder resistent geworden tegen antibiotica. Dat blijkt uit de NethMap/MARAN-rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Wageningen Food Safety Research (WFSR), Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en Universiteit Utrecht (UU). De instituten monitoren in opdracht van de overheid de antibioticaresistentie bij zowel mens en dier als in voeding.

Monitoring

De antibioticaresistentie wordt jaarlijks in landbouwhuisdieren gemonitord. Voor dit doel neemt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) steekproefsgewijs monsters van vleeskuikens, varkens en vleeskalveren. Deze worden bij de WBVR aangeboden voor onderzoek naar antibioticaresistentie.

Kees Veldman (WBVR) is hoofd van het Nationaal Referentie Laboratorium Antibioticaresistentie in dieren. In die functie is hij verantwoordelijk voor de monitoring van antibioticaresistentie bij landbouwhuisdieren en key editor van het MARAN-rapport. “Naast E. coli onderzoeken we binnen ons monitoringsprogramma ook Salmonella- en Campylobacter-bacteriën. Deze bacteriën zijn onder andere veroorzakers van voedselinfecties en daarom vanuit het oogpunt van volksgezondheid belangrijk om goed te monitoren.”

Antibioticaresistentie bij darmbacteriën neemt af

Uit het WBVR-monitoringsonderzoek blijkt dat de antibioticaresistentie van darmbacteriën bij alle landbouwhuisdieren de afgelopen tien jaar afneemt. “Opvallend in de resultaten van deze rapportage, is dat de antibioticaresistentie bij vleeskuikens is gedaald tot de het laagste niveau sinds 1998”, vertelt Veldman.

Een belangrijke verklaring hiervoor is een forse daling van het antibioticagebruik in de pluimveehouderij. “Uit cijfers van de Autoriteit Diergeneesmiddelen blijkt dat het antibioticagebruik bij vleeskuikens in 2021 is gedaald met 31,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.”  

Whole genome sequencing om antibioticaresistentie te meten

Naast de monitoring van antibioticaresistentie met behulp van bacteriën, werd ook ‘whole genome sequencing’ ingezet. Informatie uit deze genetische analyse wordt gerapporteerd aan de European Food Safety Authority (EFSA).

“De genetische analyse richt zich in het bijzonder op het zogenoemde enzym extended spectrum beta-lactamase (ESBL) dat sommige bacteriën produceren”, vertelt Mike Brouwer. Hij is als moleculair bioloog bij WBVR verantwoordelijk voor het onderzoek naar de genetische achtergrond van de gevonden antibioticaresistenties binnen het monitoringsprogramma.

Veel meer informatie met nieuwe methode

Tot voor kort werd voor de ESBL-producerende bacteriën E. coli het resistentiepatroon gemeten met een gevoeligheidstest. Het afgelopen jaar is dit voor het eerst vervangen door een nieuwe techniek, genaamd ‘whole genome sequencing’. Onderzoek wijst uit dat de genetische analyse dezelfde informatie geeft als de gevoeligheidstesten. “Bovendien levert de ‘whole genome sequencing’ nog veel meer informatie op, zoals verwantschap tussen bacteriën.”

WBVR is een van de eerste Europese instituten die gebruikmaakt van ‘whole genome sequencing’ bij de monitoring van antibioticaresistentie in landbouwhuisdieren. “De bedoeling is dat ook andere onderzoeksinstellingen deze methodiek gaan implementeren. Zolang dat nog geen standaard is, blijven wij naast de genetische analyse ook de gevoeligheidstest gebruiken”, aldus Brouwer.

Gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren

In 2021 zijn minder antibiotica verkocht en gebruikt voor landbouwhuisdieren dan in 2020. In vergelijking met het referentiejaar 2009 is de verkoop van antibiotica voor landbouwhuisdieren met 70,8 procent gedaald, zo blijkt uit een recente publicatie van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa).

Sinds 2015 gelden voor gebruik bij dieren strikte regels voor het gebruik van antibiotica die cruciaal zijn om infecties bij de mens te behandelen. Dergelijke antibiotica mogen alleen bij hoge uitzondering worden gebruikt voor bestrijding van infecties bij dieren.

Antibioticaresistentie

Uit de NethMap/MARAN-rapportage blijkt verder dat het aantal bacteriën dat resistent is tegen antibiotica de afgelopen twee jaar gelijk is gebleven. Bij sommige bacteriesoorten is de resistentie afgenomen ten opzichte van eerdere jaren. Ook het aantal bacteriën dat resistent is tegen meerdere antibiotica tegelijk is stabiel, constateren de onderzoekers van RIVM en WBVR.

Antibioticaresistentie is wereldwijd een toenemend probleem. In Nederland worden antibiotica alleen voorgeschreven als het echt nodig is, waardoor de selectiedruk op resistente organismen kleiner wordt. Waakzaamheid blijft hierbij geboden; het monitoren van antibioticaresistentie en antibioticagebruik is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

One Health

Maatregelen om antibioticaresistentie te bestrijden, richten zich niet alleen op de mens. Resistente bacteriën komen ook voor bij dieren, in voeding en in het milieu. Vanuit de One Health-aanpak is de monitoring dan ook gericht op dit totale spectrum.

Bron: WUR

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies
4 dec

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL
3 dec

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 
3 dec

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Fundament voor duurzame zeugen
2 dec

Fundament voor duurzame zeugen

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector
2 dec

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Toon meer

Aanbevolen voor jou! antibioticareductie varkenshouderij

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

“Het is licht, makkelijk in gebruik en je weet precies wat er in een afdeling op gaat”

“Het is licht, makkelijk in gebruik en je weet precies wat er in een afdeling op gaat”

Actiegrens antibioticagebruik speenbiggen omlaag in 2026

Actiegrens antibioticagebruik speenbiggen omlaag in 2026

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Antibioticareductie varkenshouderij

Berengeur

Gecombineerde opgave

Geurhinder

Fijnstof varkenshouderij

Fosfaat

Milieuvergunning

POP3

PAS

Subsidie varkenshouderij

SDE+

Asbestsanering

Salderingsregeling

Sanering varkenshouderijen

Varkensrechten

Advertorial

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025