• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

Fermentatie van bijproducten: goed voor milieu? 

Brijvoer Droogvoer Mengvoer 14 maart 2023

Fermentatie van bijproducten: goed voor milieu? 

Voor het milieu is het interessant als bijproducten van de voedselverwerkende industrie op een nuttige manier aangewend worden, bijvoorbeeld met fermentatie. De resten worden slechts in zeldzame gevallen gebruikt voor menselijke consumptie. Voor veevoeder is er wel een markt. Ongeveer 60 procent van de bijproducten wordt ingezet voor het voederen van dieren. Een andere mogelijke toepassing is de aanmaak van bio-energie. 

Experimenteren met fermentatie

Onderzoekers van het Franse INRAE onderzochten nu of we meer dan 60 procent van de bijproducten kunnen benutten voor veevoeder. Ze experimenteerden daarom met fermentatie. Bij dit proces worden bacteriën of schimmels toegevoegd aan voedingsmiddelen in een zuurstofarme omgeving. Zo wordt het product omgezet in minder complexe en daardoor beter verteerbare voedingsstoffen.

We kennen fermentatie vooral in zijn toepassingen bij vloeistoffen, bijvoorbeeld om yoghurt of alcohol te maken. In deze studie onderzocht men echter fermentatie van vaste stoffen zoals tarwezemelen. Ten slotte wilden de onderzoekers nog te weten komen of het ook een ecologisch voordeel oplevert. 

Zes bijproducten uit de voedselverwerkende industrie

Om een compleet zicht te krijgen op de milieu-impact van fermentatie, maakten de onderzoekers een analyse van de levenscyclus van zes bijproducten uit de voedselverwerkende industrie. Vervolgens vergeleken ze de fermentatie van deze voedingsmiddelen met andere toepassingen, zoals de conversie naar bio-energie of het rechtstreeks voederen van de producten aan vee. De analyse hield rekening met een breed spectrum aan factoren die de impact op het milieu in kaart brengen. Zo werd er onder meer gekeken naar de invloed op klimaatopwarming, landgebruik en waterverbruik. 

Toevoegen aan veevoeder: met of zonder fermentatie?

De resultaten gaven veel verschillen aan tussen de producten. In het algemeen leverde fermentatie een milieuvoordeel op als de bijproducten daarna ingezet konden worden voor menselijke consumptie. Bij de verwerking voor veevoeder was er slechts een minimaal voordeel omdat dieren veel energie nodig hebben om de producten om te zetten in voedingsstoffen voor de mens. Bijproducten met een hoge voedingswaarde kunnen beter direct, dus zonder fermentatie, toegevoegd worden aan veevoeder. Hebben de producten daarentegen een lage voedingswaarde, dan zijn ze vanuit ecologisch oogpunt het meest geschikt voor de aanmaak van biogas. 


HET HELE ARTIKEL LEZEN?

Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?

    Bij een jaarabonnement ontvangt u 8 keer per jaar Varkensbedrijf (€10,62 per editie). Bij een halfjaar abonnement ontvangt u 4 keer per jaar Varkensbedrijf (€12,50 per editie). Voor beide abonnementen geldt een opzegtermijn van 3 maanden.
    Lees een tweede of derde vakblad met extra korting.
    Lees een tweede of derde vakblad met extra korting.
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies
4 dec

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL
3 dec

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 
3 dec

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Fundament voor duurzame zeugen
2 dec

Fundament voor duurzame zeugen

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector
2 dec

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Toon meer

Aanbevolen voor jou! brijvoer

Houd in de voersamenstelling rekening met de pH van het drinkwater

Houd in de voersamenstelling rekening met de pH van het drinkwater

7 aandachtspunten bij het verstrekken van brijvoer aan biggen

7 aandachtspunten bij het verstrekken van brijvoer aan biggen

Hoe nauwkeurig is jouw brijvoerinstallatie?

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Bietenpulp

Biggenmelk

Brijvoer

Droogvoer

Mengvoer

Tarwe

Water varkenshouderij

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025