Wanneer eiwitten in de darmen van varkens afgebroken worden, dienen ze enerzijds als bouwstenen voor bacteriële cellen en anderzijds als voedsel voor de darmbacteriën. Studies rond eiwitfermentatie in de darmen zijn daarom belangrijk om een beter inzicht te krijgen in de gezondheid van varkens. In huidige onderzoeken worden meestal stalen uit de kronkeldarm van levende dieren verzameld, maar hiervoor zijn ethische en praktische bezwaren. Wetenschappers van Wageningen University & Research onderzochten dan ook de mogelijkheid om in het labo eiwitfermentatie na te bootsen.
Om stalen uit de kronkeldarm te kunnen nemen, wordt vaak gebruik gemaakt van een T-cannula die geplaatst wordt tijdens een chirurgische ingreep. Andere mogelijkheden zijn om stalen te nemen tijdens een operatie of nadat de varkens geëuthanaseerd zijn. Deze methodes roepen ethische vragen op. Verder tonen de dierenstalen ook een momentopname, waarbij het soms moeilijk is om alle factoren die bij het verteringsproces betrokken zijn, te scheiden. Door de eiwitfermentatie in het labo na te bootsen, kunnen de variabelen beperkt worden en is het ook mogelijk om de verschillende fases in de eiwitafbraak te analyseren. Daarnaast vermijdt men onnodig dierenleed.
In deze studie vergeleken de onderzoekers stalen uit de kronkeldarm met verteerde residuen die in het labo gecreëerd waren. Het ging om residuen van verschillende voedselbronnen, zoals katoenzaadmeel, meel van maïskiemen, pindanoten, koolzaad, soja en zonnebloemen. De onderzoekers keken naar de hoeveelheid gasproductie, die wijst op het gebruik van stikstof door darmbacteriën. Er waren duidelijke verschillen te merken in de gasproductie van verschillende residuen. Bij soja- en zonnebloemmeel was die bijvoorbeeld het hoogst, terwijl meel van maïskiemen het traagste eiwitgebruik vertoonde. Bovendien waren de resultaten van de vertering in het labo vergelijkbaar met de stalen uit de kronkeldarm. De onderzoekers concluderen dat de labotechniek een goed alternatief vormt stalen uit de kronkeldarm bij het onderzoek naar eiwitfermentatie, en dit vooral wanneer men kijkt naar de snelheid waarmee eiwitten afgebroken worden.
Samenstelling: Maarten Ceyssens
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hieronder direct een jaarabonnement of ga naar de website van Varkensbedrijf
-

Varkensbedrijf – Jaarabonnement
€ 90,50 Toevoegen aan winkelwagen -

Varkensbedrijf – Halfjaar abonnement
€ 54,95 Toevoegen aan winkelwagen -
Aanbieding!

Varkensbedrijf & Melkveebedrijf – Combinatie abonnement
Oorspronkelijke prijs was: € 189,00.€ 139,50Huidige prijs is: € 139,50. Toevoegen aan winkelwagen




