• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • icon

Combinatie van genetische aanleg en geboortegewicht belangrijk voor resultaten vleesvarkens

Beren Berengeur Vleesvarkens 6 januari 2015

Biggen met een hoge genetische aanleg en een hoog geboortegewicht (HH dieren) behalen zowel tijdens de opfokperiode als vleesvarkensperiode betere technische en financiële resultaten dan biggen met een lage genetisch aanleg en een laag geboortegewicht (LL dieren). Het kan interessant zijn om LL vleesvarkens een minder luxe voer te verstrekken dan HH vleesvarkens. Dit blijkt uit onderzoek dat door Wageningen UR Livestock Research in opdracht van het Productschap Vee en Vlees is uitgevoerd op Varkens Innovatie Centrum Sterksel.

Opzet onderzoek
Onderzocht is of de technische en financiële resultaten van vleesvarkens (kruisingstype Tempo-beer x (NL * Y) zeug) zijn te verbeteren door HH dieren (hoge genetische aanleg en geboortegewicht hoger dan 1.350 gram) een luxer voer te verstrekken tijdens de vleesvarkensfase en LL dieren (lage genetische aanleg en geboortegewicht lager dan 1.350 gram) een minder luxe voer. Omdat in de praktijk de LL vleesvarkens juist vaak een luxer voer krijgen, is deze behandeling ook meegenomen in het onderzoek. Luxer voer hield in dat het tussenvoer en eindvoer 10% meer darmverteerbare aminozuren bevatten dan het controlevoer. Minder luxe voer hield in dat het startvoer, tussenvoer en eindvoer 5% minder darmverteerbare aminozuren  bevatten dan het controlevoer. De genetische aanleg is uitgedrukt als de Topigs Productie Index (TPI; is verwachtingswaarde voor de productiekenmerken groei, voeropname en vleespercentage).

HH versus LL biggen en vleesvarkens

  • HH biggen en vleesvarkens nemen meer voer op en groeien sneller dan LL biggen en vleesvarkens.
  • Het financiële resultaat per afgeleverde big is bij de HH biggen € 3,40 hoger dan bij de LL biggen. Het saldo per afgeleverd vleesvarken is € 2,50 hoger bij de HH dan bij de LL vleesvarkens. Op jaarbasis wordt het verschil in saldo nog groter omdat HH vleesvarkens gemiddeld 5,5 dagen eerder geleverd worden.

Effect meer en minder aminozuren in het voer

  • Het verstrekken van 10% extra aminozuren in het tussenvoer (7,9 vs 7,2 g darmverteerbaar lysine per EW) en eindvoer (7,5 versus 6,9 g darmverteerbaar lysine per EW) verbetert de technische resultaten van zowel HH als LL vleesvarkens niet. Het saldo per afgeleverd HH of LL vleesvarken is ruim € 2,00 lager bij 10% extra aminozuren in het voer vanwege de hogere voerkosten.
  • Het verstrekken van voeders met 5% minder aminozuren verslechtert de technische resultaten van LL vleesvarkens niet. Alleen tijdens de startvoerfase is de voederconversie ongunstiger bij de LL beren die 5% minder aminozuren kregen. De voerkosten zijn € 0,70 per afgeleverd vleesvarken lager bij het verstrekken van voer met 5% minder aminozuren.
  • Het kan daarom interessant zijn om LL vleesvarkens een minder luxe voer te verstrekken.

Foto: Ben Salter

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies
4 dec

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL
3 dec

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 
3 dec

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Fundament voor duurzame zeugen
2 dec

Fundament voor duurzame zeugen

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector
2 dec

Belastingplan 2026: winst én zorgen voor agrarische sector

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw in meerdere provincies

Subsidie voor productieve investeringen en dierenwelzijn in meerdere provincies

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

COV gaat verder onder een nieuwe naam: VleesNL

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Beren

Bigvitaliteit

Biggenprijs

Bronstcontrole

Opfokzeugen

KI

Slachthuizen

Varkensprijzen

Vleesvarkens

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid
  • Pork & Poultry 2025