• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Wie is bereid de echte prijs voor voedsel af te rekenen?

Biggenprijs Varkensprijzen 31 januari 2023

Wie is bereid de echte prijs voor voedsel te betalen? - True pricing

Bij true pricing worden alle maatschappelijke kosten die met de productie gepaard gaan meegerekend. Zowel positief als negatief. In een Amsterdamse supermarkt is een eerste praktijkonderzoek afgerond om te kijken of consumenten bereid zijn de werkelijke prijs van voedsel te betalen.

Wat is true pricing?

True pricing geeft een indruk hoe duurzaam producten geproduceerd zijn. Daarbij wordt er rekening gehouden met aspecten als land- en watergebruik, klimaatbelasting, dierenwelzijn en de beloning voor alle partijen in de productieketen.

Zo wordt de echte productprijs bijvoorbeeld beïnvloed door milieukosten veroorzaakt door uitspoeling van nutriënten naar het oppervlaktewater, door gezondheidskosten veroorzaakt door consumptie van een ongezond product, of door het benodigde inkomen voor boeren en tuinders. Ook positieve effecten zijn in de ‘echte prijs’ berekend, zoals koolstofvastlegging, de ontwikkeling van landschap of juist gezonde voeding.

Praktijkexperiment met true pricing

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een praktijkexperiment uitgevoerd met true pricing. In een Amsterdamse biologische supermarkt werden de klanten geconfronteerd met ‘echte’ prijzen die daardoor hoger uitvielen, van 1 procent voor rucola tot wel 14 procent voor bloemkool. Kaartjes bij de producten gaven uitleg over de totstandkoming van de prijzen.

Jezelf onderscheiden

Vooral aspecten als ‘sociale status’, ‘impact maken’ en ‘vertrouwen’ spelen bij de keuze voor producten met true pricing een rol. Zo blijkt het volgens wetenschappers een manier om jezelf op een positieve manier te onderscheiden en levert het bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken, zoals het tegengaan van klimaatopwarming. Daardoor groeit ook de bereidheid om tot aankoop over te gaan.

Opvallend is ook dat de kaartjes met uitleg door bijna niemand zijn opgemerkt. Mariët van Haaster-de Winter, onderzoeker bij Wageningen University & Research: “Het experiment heeft plaatsgevonden in een Amsterdamse biologische supermarkt, met loyale klanten en een groot vertrouwen in echte prijzen. Voor hen vormt prijsverhoging mogelijk minder snel een obstakel voor aankoop. Daarnaast zijn zij waarschijnlijk eerder bereid om bij te dragen aan verduurzaming dan de ‘mainstream’ consumenten, omdat ze de keuze voor biologisch al gemaakt hebben.”

Invloed op aankoopbereidheid

De onderzoekers merken op dat vertrouwen het sleutelbegrip lijkt als het gaat om het concept echte prijs. “Gezien zowel de directe als indirecte manier waarop het invloed heeft op aankoopbereidheid, is het belangrijk meer inzicht in de rol en werking van verschillende facetten van vertrouwen te krijgen”, zo staat in het rapport. “En hoe dit aansluit bij consumenten.”

Volgens de wetenschappers is het nodig om grotere groepen consumenten aan te trekken voor een verdere groei van een duurzaam voedselsysteem. Eén van de vooronderstellingen is dat een andere groep consumenten prijsbewuster is of duurzaamheid minder hoog in het vaandel heeft staan, dan de klanten in het onderzoek. Daarnaast merkt Van Haaster-de Winter op dat een volgende interventie beter de aandacht van klanten moet trekken of meerdere interventietypen moet combineren.

Dierenwelzijn in beeld

Met de transitie naar een duurzamer voedselsysteem maken producenten vaak extra kosten en nemen ze meer risico’s bij de ontwikkeling van nieuwe teelten, de investering in stalsystemen of de verwerking en bereiding van voedsel. Ook ontbreekt een breed gedragen methodiek voor de prijsberekening die alle partijen in de sector onderschrijven.

In de publiek-private samenwerking ‘Echte en Eerlijke prijs’ werken partijen samen aan bijvoorbeeld het in beeld brengen van de maatschappelijke kosten van dierenwelzijn. Een onderzoek dat afgelopen zomer is afgerond, beschrijft de belangrijkste aspecten voor het meten en waarderen als onderdeel van true pricing.

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Saldo vleesvarkens iets omhoog
20 mrt

Saldo vleesvarkens iets omhoog

Agriflanders2
20 mrt

Een terugblik op een succesvolle twaalfde editie van Agriflanders

Veestapel 2022: Nauwelijks minder melkkoeien, wel minder varkens
20 mrt

Veestapel 2022: Nauwelijks minder melkkoeien, wel minder varkens

Vleesaankopen stijgen boven niveau vóór de pandemie
20 mrt

Vleesaankopen in de Verenigde Staten stijgen boven niveau vóór de pandemie

Wanneer drinken vleesvarkens het meest?
17 mrt

Wanneer drinken vleesvarkens het meest?

Toon meer

Aanbevolen voor jou! biggenprijs

Saldo vleesvarkens iets omhoog

Saldo vleesvarkens iets omhoog

Inkomen op varkenshouders in 2022 licht gedaald door stijgende kosten

Inkomen varkenshouders in 2022 licht gedaald door stijgende kosten

Agro-Nutrimonitor: onderzoek naar duurzame prijs blijft nodig

Agro-Nutrimonitor: vervolgonderzoek naar duurzame prijsvorming blijft nodig

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Beren

Bigvitaliteit

Biggenprijs

Bronstcontrole

Opfokzeugen

KI

Slachthuizen

Varkensprijzen

Vleesvarkens

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
Vakpartner Topigs Norsvin
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contactpagina
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Topigs Norsvin
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonnement op vakblad Varkensbedrijf
    • Bedrijfsabonnement
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op varkensbedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Vakblad Varkensbedrijf
  • Winkelmand
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren