• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Immuunreactie onderdrukken waardoor voerefficiëntie verbetert

Brijvoer Droogvoer Mengvoer Tarwe 6 september 2024

Immuunreactie onderdrukken waardoor voerefficiëntie verbetert

Een betere voerefficiëntie, dat willen we allemaal wel. Naast direct financieel voordeel levert dit ook nog eens een verkleining van de CO2– voetafdruk van varkensvlees op. En dat is weer essentieel voor een ‘license to produce’ in de nabije toekomst. Verbetering van de voerefficiëntie kan op meerdere manieren. Een klein enzym blijkt een heel positieve bijdrage te kunnen leveren.

Verbeteren van de voerefficiëntie

Varkens hebben per kilogram vlees een emissie van broeikasgassen van vijf kilogram CO2 equivalenten. De CO2-equivalent is een maat die wordt gebruikt om de impact van verschillende broeikasgassen te vergelijken. Het voer is verantwoordelijk voor ongeveer vijftig tot 65 procent van de totale CO2-voetafdruk van varkens. Verkleinen van de voetafdruk van voer kan dus een behoorlijke impact hebben op de CO2-voetafdruk van varkensvlees zoals dit bij de slager of in de supermarkt ligt.

Om de CO2-voetafdruk van voer te verkleinen zijn er meerdere knoppen om aan te draaien. Bijvoorbeeld door te kiezen voor grondstoffen die relatief dichtbij huis worden geproduceerd of door gebruik te maken van circulaire producten. Verbeteren van de voerefficiëntie kan ook een grote bijdrage leveren. De afgelopen decennia zijn op dit gebied in de West-Europese varkenshouderij grote stappen gezet en nog steeds is er verbetering mogelijk.

Voorkomen dat energie verloren gaat

Elanco is een bedrijf dat continu op zoek is naar mogelijkheden om de impact van dierziekten te verminderen of te voorkomen en voer beter te laten benutten door het dier. Onderzoekers zagen dat een deel van de energie die het vleesvarken uit voer opneemt verloren gaat aan een onnodige immuunreactie. Anne de Bruijn, Technical Account Manager Nutrition van Elanco legt uit hoe dit zit. “In plantaardige voerbestanddelen komen ß-mannanen voor. Dit zijn vezels die voor eenmagigen, zoals varkens en kippen, niet te verteren zijn. Sojaschroot en zonnebloemschroot zijn twee belangrijke bronnen van ß-mannanen.” Zie Tabel 1 voor een overzicht van de hoeveelheid ß-mannanen in belangrijke veevoergrondstoffen.

De Bruijn vervolgt: “De ß-mannanen worden in de nutritie gezien als een zogenaamd probleembestanddeel. De structuur van de ß-mannanen lijkt op die van ziekteverwekkers. Wat gebeurt er dan: het immuunsysteem slaat onnodig aan en dit kost energie en nutriënten. Deze ontstekingsreactie onderdrukt groei-gerelateerde processen en de opname van voedingsstoffen wordt verstoord. Voedingsstoffen die wel worden opgenomen, worden ook weer minder goed omgezet in spiereiwit. De energie en nutriënten uit het voer die door de ontstekingsreactie worden gebruikt, zien we veel liever benut worden voor de groei.”

De invloed van ß-mannanen op het dier moet niet onderschat worden. Naar schatting bevat vleesvarkensvoer 0,2 tot 0,35 procent ß-mannanen. Dit terwijl er maar heel weinig ß-mannanen (0,05 procent) nodig zijn een immuunreactie op te wekken bij het dier, zo is uit diverse onderzoeken gebleken.

Drie procent energie uit voer besparen

Onderzoek uit 2015 toonde aan dat ongeveer drie procent van de energie uit het voer verloren gaat door de onnodige immuunreactie. Door deze immuunreactie te voorkomen is er dus serieus winst op de voerefficiëntie en daarmee de voerkosten te halen en gaat de CO2-voetafdruk van het varken omlaag. “Je kunt de immuunreactie voorkomen door de vezels die door het immuunsysteem worden verward met ziekteverwekkers onherkenbaar te maken. Het enzym Hemicell helpt daarbij. “Het knipt de vezels in stukjes, waardoor het immuunsysteem er niet meer op reageert”, vertelt Anne de Bruijn.

Om te bepalen welke invloed Hemicell op de voerefficiëntie heeft, liet Elanco afgelopen jaar proeven uitvoeren bij biggen, vleesvarkens en vleeskuikens. Toevoeging van Hemicell laat namelijk toe om tot 63 kcal NE te verwijderen uit het voer. Door het besparen van de immuunreactie verspillen de varkens niet onnodig energie. Zo kun je dus met minder calorieën in het voer dezelfde prestaties behalen. Onlangs heeft er een studie plaatsgevonden in vleesvarkens waarbij de CO2-uitstoot van standaard Europees vleesvarkensvoer met en zonder Hemicell in meerdere gewichtsklassen is vergeleken. Afhankelijk van de voersamenstelling en aannames omtrent landgebruik bleek voer met Hemicell in deze studie een één tot vier procent lagere CO2-voetafdruk te hebben. Dit scheelt vooral in het gebruik van sojaolie en dierlijk vet, twee grondstoffen die een grote impact op het landgebruik van voeders hebben. Bij deze berekening is de CO2-uitstoot van de productie van Hemicell meegenomen. Deze is overigens heel klein per kilogram voer, omdat Hemicell in zeer kleine hoeveelheden wordt toegevoegd. Hoe hoog de reductie in CO2-voetafdruk met behulp van Hemicell kan zijn, is afhankelijk van de formulering en de bron van de ingrediënten.

CO2-voetafdruk met twee procent verlagen

Een CO2-reductie van drie procent op het voer betekent een reductie van 1,2 tot 4,2 procent op het eindproduct. Retailers hebben zich gecommitteerd aan een verlaging van de CO2-voetafdruk van eindproducten met 25 tot 30 procent binnen nu en tien jaar. De reductie door Hemicell is volgens Elanco een belangrijk begin die goed is voor dierwelzijn, diergezondheid, de portemonnee en het milieu.

Het gehalte ß-mannanen in tarwe valt mee in vergelijking met sommige andere grondstoffen. Maar er zijn maar weinig ß-mannanen nodig om een onnodige immuunreactie op te roepen bij een vleesvarken.

Tabel 1: Geschat gehalte oplosbare ß-mannanen in diverse veevoergrondstoffen

Grondstof % ß-mannannen
Guarschroot > 47 procent RE 2,69 (2,00-3,57)
Sojaschroot 44 procent, niet-ontdopt 0,79 (0,38-1,30)
Volvette sojabonen 0,71 (0,42-1,05)
Sojaschroot 48 procent, ontdopt 0,59 (0,28-1,00)
Zonnebloemschroot (>32 procent RE) 0,57 (0,42-0,75)
DDGS (gedroogde en gedistilleerde graanstoffen) 0,57 (0,23-1,09)
Gerst 0,42 (0,37-0,46)
Haver 0,31
Tarwe 0,27 (0,11-0,42)
Tarwezemelen 0,25 (0,09-0,34)
Raapzaadschroot (koolzaadschroot) 0,18 (0,13-0,37)
Maïs 0,14 (0,09-0,22)
Raapzaadschilfers (10 procent vet) 0,13
Erwten 0,11 (0,09-0,12)

Tekst en beeld: Gerben Hofman

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Agrifirm en Verde Varken bundelen krachten voor duurzame Nederlandse varkensketen
18 jul

Agrifirm en Verde Varken bundelen krachten voor duurzame Nederlandse varkensketen

Hitteplan voor veetransport komende zaterdag (19 juli) van kracht
17 jul

Hitteplan voor veetransport komende zaterdag (19 juli) van kracht

De gemiddelde trekker is 33 jaar oud
17 jul

De gemiddelde trekker is 33 jaar oud

Varkensrace als ludieke activiteit
17 jul

Varkensrace als ludieke activiteit

Nieuwe data: ‘Pigbrother’is watching you
16 jul

Vlaamse varkenssector krimpt: een derde stop tegen 2030

Toon meer

Aanbevolen voor jou! droogvoer

De HappyFeeder bewijst zijn waarde als verrijkingsmateriaal

De HappyFeeder bewijst zijn waarde als verrijkingsmateriaal

Doe mee aan de 4e Agro-Nutri Monitor

Circulaire diervoeding voorkomt voedsel­verspilling

ABZ Diervoeding rondt succesvolle integratie voormalig DVW af

ABZ Diervoeding rondt succesvolle integratie voormalig De Valk Wekerom af

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Bietenpulp

Biggenmelk

Brijvoer

Droogvoer

Mengvoer

Tarwe

Water varkenshouderij

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid