• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.nlVarkensbedrijf.nl

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • KI varkens
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fosfaatrechten
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
    • Mestscheider
    • Mestput
  • Voer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Van intentie naar impact: De Groene Weg brengt de keten in beweging voor biologische groei

Duurzaam ondernemen Vleesvarkens 6 juni 2025

Van intentie naar impact: De Groene Weg brengt de keten in beweging voor biologische groei

Wat is er nodig om biologische vlees- en vleeswaren structureel op te schalen? Tijdens het symposium op 27 mei ‘Kansen en uitdagingen voor biologische marktontwikkeling’ bracht De Groene Weg de gehele keten bij elkaar: van producenten tot retail, van wetenschap tot beleid. In de bijzondere setting van de Oranjerie in Hydepark kwamen ruim 80 professionals samen voor nieuwe inzichten en ontmoeting. Het was een inspirerende middag met een realistische kijk op de marktontwikkeling van biologisch.

Als toonaangevend producent van biologisch vlees positioneert De Groene Weg zich nadrukkelijk als kennispartner in de verduurzaming van de voedselketen. Met dit symposium onderstreepte het bedrijf de kracht van samenwerking in de keten, juist in een tijd waarin consumentenvertrouwen, beleidsdruk en veranderende eetgewoonten het speelveld sterk beïnvloeden.

Allard Bakker (directeur De Groene Weg): “De Groene Weg heeft al decennia laten zien de groeimotor te zijn in de opschaling van biologisch in Nederland. Hoe bereiken we 15% marktaandeel? Als iedereen één dag per week biologisch (vlees) eet dan bereiken we dat doel. Wij zijn er voor opgesteld om dat mogelijk te maken. Daarom investeren we in kennisdeling en samenwerking. Alleen samen kunnen we biologische (vlees)consumptie structureel laten groeien.”

Drie perspectieven op de biologische vleesketen

Deelnemers kregen drie stevige inhoudelijke bijdragen voorgeschoteld, met aandacht voor markttransitie, duurzaamheidsimpact en gedragsverandering:

  • Prof. dr. Laurens Sloot (EFMI Business School) gaf een scherpe analyse van de biologische marktpositie in het licht van “Food op weg naar 2050 – op weg naar een duurzamere toekomst!?”

“Door inflatie zijn consumenten meer promotiegericht geworden. Biologisch heeft daardoor een lastigere positie. We moeten de positionering herzien: van ‘gezond en groen’ naar ‘kwaliteit en genieten’. Dan kan de bereidheid om te kiezen voor biologisch groeien.”

  • Pim Mostert (Wageningen Livestock Research) deelde concrete voorbeelden van hoe levenscyclusanalyses (LCA’s) inzicht geven in de milieu-impact van keuzes binnen de veehouderij.

“Voor de biologische sector is er een gebrek aan data voor een LCA berekening. Zonder goede data over biologische teelt van veevoer kunnen we de milieuprestatie niet betrouwbaar meten. Europese standaarden voor rekenregels en datakwaliteit zijn daarom hard nodig.”

  • Suzanne de Bakker (Hogeschool Utrecht) ging in op gedragspsychologie en consumentengedrag: hoe verleid je kopers tot duurzamere vleesconsumptie?

“Consumenten associëren biologisch vlees met ‘duur’. Om biologische keuzes te stimuleren, moeten we vóór het winkelbezoek al inzetten op positieve associaties. Er moet een sociale norm komen voor duurzame consumptie, te vergelijken met de veranderende norm ten opzichte van roken en alcohol. Campagnes die inspelen op persoonlijk gewin – ‘wat levert het míj op?’ – werken beter dan een focus op het maatschappelijk belang.” Op de winkelvloer werken nudges positief om de consument te verleiden tot duurzamere aankopen. Zoals ook uit onderzoek naar nudging, gefinancierd door De Groene Weg, heeft uitgewezen.

Samen bouwen aan een biologische toekomst

Het symposium benadrukte dat samenwerking in de keten geen luxe is, maar noodzaak. De Groene Weg pleit voor een integrale aanpak, waarbij transparantie, kennisdeling en lange termijn partnerschappen centraal staan. “Verduurzaming is geen zaak van idealen, maar van keuzes maken én vasthouden. Transparantie en samenwerking zijn daarbij onmisbaar.” Alleen dan kan de biologische (vlees)keten robuust groeien én bijdragen aan brede duurzaamheidsdoelen.

Allard Bakker sloot de bijeenkomst af: “Wij willen samen vooruit voor biologisch vlees en vleeswaren: door verhalen te delen, de praktijk zichtbaar te maken en elkaar te versterken in de keten. We hebben vanmiddag weer een stap gemaakt in de groei van biologische consumptie.”

De inzichten uit het symposium vormen waardevolle input voor toekomstige stappen in de ontwikkeling van de biologische vleesmarkt. De Groene Weg onderzoekt hoe deze samen met ketenpartners verder kunnen worden vertaald naar praktijk en beleid.

Bron: Vion

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot
14 jul

Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot

Spenen op vijf weken: voor wie is het interessant?
14 jul

Spenen op vijf weken: voor wie is het interessant?

Vertrouwenspersoon zorgt voor toename meldingen criminele situaties buitengebied
11 jul

Vertrouwenspersoon zorgt voor toename meldingen criminele situaties buitengebied

EPP-congres Denemarken: toekomst varkenshouderij vraagt technologie én verantwoordelijkheid
11 jul

EPP-congres Denemarken: toekomst varkenshouderij vraagt technologie én verantwoordelijkheid

NVWA: verbod op mengen varkens slachthuizen
9 jul

NVWA: verbod op mengen varkens slachthuizen

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleesvarkens

Op zaterdag 11 oktober 2025 is het Ontmoet de Boer Dag

Op zaterdag 11 oktober 2025 is het Ontmoet de Boer Dag

DanBred boekt verdere vooruitgang in genetische prestaties

DanBred boekt verdere vooruitgang in genetische prestaties

Uitzendverbod: Vleessector moet ambitieus plan leveren aan minister Van Hijum

Varkensvlees wint terrein op Spaanse eettafels 

Themapagina

DiergezondheidFokkerijHuisvestingWet en regelgevingMestVarkensvoer

Beren

Bigvitaliteit

Biggenprijs

Bronstcontrole

Opfokzeugen

KI

Slachthuizen

Varkensprijzen

Vleesvarkens

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
Vakpartner Trouw Nutrition
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Afrikaanse varkenspest
    • Brachyspira
    • Hittestress varkens
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • MRSA
    • Mycoplasma
    • PRRS
    • Speendiarree
    • Staartbijten
    • Trilbiggen
    • Zinkoxide
  • Fokkerij
    • Beren varkenshouderij
    • Biggenprijs
    • Bigvitaliteit
    • Bronstcontrole
    • KI varkens
    • Ondernemen
    • Opfokzeugen
    • Slachthuizen
    • Varkensprijzen
    • Vleesvarkens
  • Huisvesting
    • Afleidingsmateriaal varkens
    • Drinksysteem varkens
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Kraamhokken
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne varkenshouderij
    • Stalklimaat varkensstal
    • Vrijloop kraamhok
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie varkenshouderij
    • Berengeur
    • Fijnstof varkenshouderij
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Geurhinder
    • Milieuvergunning
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidies varkenshouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • Sanering varkenshouderijen
      • SDE-subsidie
    • Varkensrechten
  • Mest
    • Drijfmest
    • Dunne fractie
    • Mestbeleid
    • Mestput
    • Mestscheider
    • Mestsilo
    • Meststoffenwet
    • Mestvergisting
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Biggenmelk
    • Brijvoer
    • Droogvoer
    • Mengvoer
    • Tarwe
    • Water varkenshouderij
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Varkensbedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • Cookiebeleid